Πολιτικη & Οικονομια

Σύροι πρόσφυγες σε μια Ευρώπη με κλειστές πόρτες

Υπέγραψε, κάνε tweet, βάλ’ το στο Facebook

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62898-126439.jpg

«Η οικογένειά μου είναι παγιδευμένη στην Αίγυπτο. Δεν κυκλοφορούν σχεδόν ποτέ, από φόβο μη συλληφθούν. Εάν συλληφθούν, ίσως αναγκαστούν να “διαλέξουν” ή τη φυλάκισή τους ή την επιστροφή τους στη Συρία. Πρέπει να φύγουν από την Αίγυπτο αλλά οι γονείς μου είναι ηλικιωμένοι, δεν μπορούν να διακινδυνέψουν ένα επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι ή την κράτηση στο αεροδρόμιο εάν έρθουν με αεροπλάνο. Η μόνη μας ελπίδα είναι να βρούμε ένα νόμιμο τρόπο να τους φέρουμε στην Ευρώπη».

Λόγια ενός Σύρου πρόσφυγα, του Azzam, που βρίσκεται στο Βέλγιο. Είναι ένας από τους ελάχιστους που κατάφεραν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Αυτό το Μάρτιο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια εμφύλιας σύρραξης στη Συρία και, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανώσεων, τα θύματα, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι και παιδιά, είναι πάνω από 130.000, ενώ οι πρόσφυγες ξεπερνούν τα δυόμισι εκατομμύρια. Από αυτούς, μόλις οι 81.000 έχουν ζητήσει προστασία από την Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ελβετία. Εκστρατεία με τίτλο «Ευρώπη, δράσε τώρα» ξεκίνησαν από τις 6/3 100 οργανώσεις από 34 χώρες, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ελίνα Σαράντου, υπεύθυνη Τύπου και Προγραμμάτων του ΕΣΠ, μας λέει ότι στόχος της εκστρατείας «είναι α) να δοθεί στους πρόσφυγες ασφαλής δίοδος στην Ευρώπη, β) να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και να προστατευτούν οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα και γ) να επανενωθούν οικογένειες που χωρίστηκαν από την κρίση».

Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε κάθε πρόσφυγα από τη Συρία χορηγείται μια 6μηνη απόφαση μη απέλασης, η οποία μπορεί να ανανεωθεί. Παρούσα, όμως, είναι και εδώ η γραφειοκρατία. Η ανανέωση θα πρέπει να γίνει από την αρχή από την οποία εκδόθηκε η πρώτη απόφαση. Αν, για παράδειγμα, ήταν το αστυνομικό τμήμα Λέρου, θα πρέπει ο άνθρωπος να ξαναπάει στη Λέρο για να κάνει τα χαρτιά του. Επίσης, η διαδικασία ταυτοποίησης μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό και μέχρι τότε οι πρόσφυγες κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα ή σε κέντρα κράτησης. «Υπήρξε περίπτωση τριών γυναικών με τα παιδιά τους που, ενώ είχαν ταυτοποιηθεί ως Σύριες, εξακολουθούσαν να κρατούνται. Αφέθηκαν ελεύθερες με την παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ. Η κράτηση Σύρων και αιτούντων άσυλο δυστυχώς, ενώ παραβιάζει εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, δεν είναι η εξαίρεση. Μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, κατά τη διεξαγωγή αποστολών σε κέντρα κράτησης και κρατητήρια ανά την Ελλάδα έχουν εντοπίσει πολλούς αιτούντες άσυλο οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης», λέει η κ. Σαράντου. Επίσης, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους ανθρώπους. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να τη βγάλει, κάποιοι κοιμούνται στους δρόμους.

Η εκστρατεία θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα, και απομένει να αποφασιστεί ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των οργανώσεων που καλούν «φωνές απ’ όλη την Ευρώπη να ενωθούν για τους πρόσφυγες της Συρίας». Μπορείτε να βάλετε την υπογραφή σας στο www.helpsyriasrefugees.eu, αλλά και μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας να κοινοποιήσετε τη στήριξή σας μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook ή να δώσετε το λογαριασμό σας στο Twitter για μία, δύο, τρεις ημέρες, έως και για μία εβδομάδα. Τα δικά σας tweets θα «φεύγουν» κανονικά, και μαζί με αυτά και κάποια tweets Σύρων προσφύγων.

Στατιστικά στοιχεία 

Στην Ελλάδα έχουν γίνει 1.019 αιτήσεις ασύλου από Σύρους από την αρχή του πολέμου έως το τέλος του 2013. 

Από την αρχή του πολέμου έως το τέλος του 2013 έγιναν συνολικά 84.054 αιτήσεις ασύλου σε 38 χώρες της Ευρώπης. 6.615 έως τον Δεκέμβριο του 2011, 23.857 το 2012 και 53.582 το 2013. 

Η Γερμανία και η Σουηδία έχουν δεχτεί το 59% του συνόλου των αιτήσεων στην Ε.Ε. Στις κατάταξη με τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν δεχτεί τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου τρίτη είναι η Βουλγαρία και ακολουθούν η Βρετανία και η Ολλανδία. 

(πηγή: United Nations High Commissioner for Refugees)

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΕΣΠ www.gcr.gr

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.