Πολιτικη & Οικονομια

To Post της ημέρας: Ευτύχης Βαρδουλάκης

Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mobileemoj_-_copy_3.jpg

Το Post της ημέρας: Οι αναρτήσεις που προκάλεσαν συζητήσεις στα social media καθημερινά στο athensvoice.gr.

«Για τα κακά της Ευρώπης, το έλλειμα οράματος και ηγεσίας τα έχουμε πει. Κι εγώ ο ίδιος, που αντιευρωπαϊστή δεν με λες, τα έχω γράψει.
ΟΜΩΣ, επειδή το μέτρο - ως συνήθως - κινδυνεύει να χάθει να πούμε μερικά πράγματα ακόμα:

- Στον Έβρο σήμερα, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό βρέθηκαν η προεδρος της Ευρ.Επιτροπής, ο Προεδρος του Ευρ.Συμβουλίου, ο προεδρος του Ευρ.Κοινοβουλίου. Και αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα συμπαράστασης. Ήδη καποιες πρώτες δηλώσεις και κινήσεις στήριξης ξένων ηγετών έγιναν. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες είναι βέβαιο αυτό. Οι δηλωσεις του Ερντογαν και οι εικόνες απο τον Έβρο κλονισαν πολλους. Και η αποφασιστική στάση της Ελλάδας συμπαρέσυρε και τους ξενους σε πιο θετική για εμάς στάση. Ακόμα και στη Γερμανία, που ειχε την πιο αμηχανη αρχικη σταση (για να το πω κομψα) τα ΜΜΕ της ειναι υποστηρικτικά προς την Ελλάδα πράγμα που νομοτελειακα θα συμπαρασύρει και την πολιτική ηγεσία. Ήδη φαίνεται να ξεκινάει μια αποκλιμάκωση και αυτό δεν είναι τυχαίο. Μακάρι να συνεχιστεί γιατί κυριως εμας συμφέρει να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης.

- Η ΕΕ είναι αργή, έχει αρρυθμίες, έχει πολλά θέματα, αλλά παραμένει για εμάς ένα πολύ σημαντικό (ίσως το σημαντικότερο) πολιτικό και διπλωματικό μας όπλο. Σε αυτούς προσφεύγουμε, από αυτούς ζηταμε στήριξη. Όχι η σημερινή κυβέρνηση, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες. Ακόμα και εκείνες που κάποτε ξεκίνησαν ως εχθρικές στην ΕΕ. Η οποια κριτική συνεπως - απολύτως δικαιολογημένη εν μερει - δεν πρέπει να περνάει τα ορια εκείνα που πυροβολούν τα πόδια μας και υπονομεύουν τα δικά μας συμφέροντα. Η περαιτέρω απαξίωση/αποδυνάμωση/περιθωριοποίηση μιας Ένωσης στην οποία μετέχουμε και που μας δίνει ισχύ, είναι επικίνδυνη για τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ πρωτιστως συμφέροντα.

- Υπάρχει αλήθεια κανείς που να πιστεύει οτι χωρίς τη στήριξη της ΕΕ - που πρωτος εγώ λέω οτι θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη - θα ήταν πιο εύκολη η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών; Θα ήταν καλύτερα χωρις καθολου φροντεξ; Χωρις τη δυνατοτητα μεταφοράς κάποιων μεταναστών σε αλλες χωρες; Χωρις τα χρήματα της ΕΕ; Χωρις την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (παρα τα λαθη της). Θα ήταν ευκολότερη η αντιμετώπιση του θέματος ως ελληνοτουρκικής και όχι ως ευρωτουρκικής διαμάχης; Σοβαρά μιλάμε τώρα; Μόνο ένας εντελώς ανερμάτιστος μπορεί να πιστεύει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς έχουμε γεμίσει με αρκετούς τέτοιους άσχετους ή δημαγωγούς που για να παρουν ένα λάικ ή μία ψήφο πυροβολούν τα συμφέροντα της χώρας.

- Την αντιευρωπαϊκή υστερία τη ζήσαμε και πριν λίγα χρόνια στο πολιτικό καρακατσουλιό της "πλατειακής" αγανάκτησης. Με τις χυδαιότητες για γερμανοτσολιάδες, προδότες, κρεμάλες, Τσολάκογλου, «Νενέκους». Αυτές οι νοσηρές λογικές πρέπει να τελειώνουν. Απο όλους. Καποιοι ούτε τότε καταλάβαιναν τι γίνεται, ούτε σήμερα καταλαβαίνουν. Κάποιοι άλλοι (ελπίζω ότι) κατάλαβαν στην πορεία πως οι υπερβολές της περιόδου εκείνης μόνο ζημιά έκαναν, σε πολλά επίπεδα. Όσοι στην πορεία ωρίμασαν, έστω βιαίως και με κόστος, αλλά κυρίως όσοι εξαρχής είχαν συναίσθηση ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στη σωστή πλευρά, οφείλουν να το κάνουν και τώρα. Και να βάλουν με τη συμπεριφορά και το δημόσιο λόγο τους τα όρια που χρειάζεται προς κάθε κατεύθυνση. Ναι στην προστασία των συνόρων της χώρας. Καμία υποχώρηση στον εκβιασμό του Σουλτάνου. Μήνυμα αποφασιστικότητας σε κάθε κατεύθυνση για να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι η Ελλάδα δεν παίζει. Προσήλωση στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας που είναι η συμπόρευση μας με τη Δύση. Αλλά χωρίς λογικές όχλου και θερμοκέφαλους που ξερνάνε μίσος και γίνονται επικίνδυνοι. Το τελευταίο που χρειαζεται είναι οχλοκρατικές λογικές και αποσταθεροποιηση των συμμαχιών της χώρας. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και μια ανοησία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Όταν η κατάσταση αποφορτιστεί αυτό που πρέπει να έχει μείνει πίσω είναι η περηφάνεια μιας χώρας που όταν χρειάστηκε προστάτευσε τα συμφεροντά της και σήκωσε ανάστημα σε έναν εκβιασμό. Όχι η τοξικότητα. Ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και μέτρο χρειάζεται. Όπως κάνουν τα σοβαρά έθνη στις κρίσιμες ώρες. Τέτοιες ζούμε, έτσι θα μετρηθούμε».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.