Πολιτικη & Οικονομια

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ταυτότητα

Πώς το Ημερολόγιο της Μισέλ Ομπάμα μάς βοηθάει να χτίσουμε το personal brand μας

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Becoming: Ένα Ημερολόγιο - Οδηγός για να Ανακαλύψεις τη δική σου Φωνή»: η συγγραφή ημερολογίου είναι επωφελής για την ψυχική και πνευματική υγεία

Όταν γεννιέσαι σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης και δεν έχεις κληρονομήσει πλούτο και κυρίως το στιβαρό επίθετο του παππού σου, για να τα καταφέρεις σ’ ένα κόσμο πολύπλοκο, διάσπαρτο από γόνους και κληρονόμους, χρειάζεσαι δύο πράγματα: συμμαχίες και σχέδιο, να ξέρεις τι θες και με ποιους θα το καταφέρεις.

Αυτό διδάσκει το παράδειγμα του ζεύγους Ομπάμα κι αυτό το παράδειγμα θέλει να αφήσει ως κληρονομιά στους νέους το ίδρυμα που έχει ιδρύσει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.

Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα είναι βέβαια η συνάντηση του Μπάρακ Ομπάμα με τον Γιάννη Ανετοκούμπο και η προτροπή του πρώτου στον δεύτερο να βγει μπροστά και να γίνει υπόδειγμα για τους νέους της γενιάς του. Σχολιάσαμε στο Liberal προχθές πόσο διαφορετική είναι η στάση της ελληνικής πολιτικής ελίτ η οποία αντί να λειτουργήσει ως leader των πολιτών γίνεται follower τους, κολακεύοντας ασταμάτητα το κατώτερο εγώ των Ελλήνων, για να αρπάζουν εύκολα την ψήφο τους.

Το σημείωμα αυτό όμως αφορά ένα εργαλείο που εξέδωσε η Μισέλ Ομπάμα και κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις «Αθενς Bookstore Publications». Το «Becoming: Ένα Ημερολόγιο - Οδηγός για να Ανακαλύψεις τη δική σου Φωνή» στο οποίο η Νικολέτα Σταμάτη έκανε ήδη μια παρουσίαση εδώ στην Athens Voice,  δεν είναι ένα συνηθισμένο ημερολόγιο.

Πρόκειται για ένα βοήθημα, ένα «βιβλίο ασκήσεων» που ανθολογεί τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε προκειμένου να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν την ταυτότητά μας, το personal brand μας.

Λίγη ιστορία

Όπως θυμίζει η Κατερίνα Σχινά στα «Μυστικά του Συρταριού - Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής» (Πατάκης), αυτό το υπέροχο ανθολόγιο ημερολογιακής γραφής που επιμελήθηκε η ίδια υποδειγματικά, η μακρινή καταγωγή του δυτικού ημερολογίου είναι τα εμπορικά κατάστιχα, τα βιβλία εσόδων-εξόδων και εμπορικών συναλλαγών, τα ημερολόγια καταστρώματος στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα. Κι αυτά ονομάζονταν diaries ή journaux, ακόμα και πριν αρχίσουν δειλά-δειλά να αποκτούν προσωπικό χαρακτήρα μέσω μιας μικρής παρατήρησης πλάι σε αριθμούς, μιας υπόμνησης εις εαυτόν («note to self» - «να μην ξεχάσω...»), ενός ψήγματος στοχασμού.
Ο Ρολάν Μπαρτ θα θυμίσει (συνεχίζουμε να αντιγράφουμε την εισαγωγή της Κατερίνας Σχινά) ότι «στον 16ο αιώνα, όταν άρχισαν να γράφουν ημερολόγιο, χωρίς απέχθεια το ονόμαζαν diaire, diarhée και glare (διάρροια και βλέννα)». Διάρροια των λέξεων, απέκκριση του εαυτού, απαλλαγή από το βάρος της ύπαρξης μέσω της αποδελτίωσης της προσωπικής περιπέτειας.

Σήμερα, επικρατεί η άποψη ότι η συγγραφή ημερολογίου είναι επωφελής για την ψυχική και πνευματική υγεία. Ένα απλό «γκουγλάρισμα» θα σας πείσει.

Η υπογράφουσα είναι δεινή ημερολογιογράφος. Ξεκίνησα το 2010 να καταγράφω την ελληνική κρίση όπως ξεδιπλωνόταν μέρα με την ημέρα μέσα από την ειδησεογραφία κι από αυτό το ημερολόγιο ξεπήδησε το FACT, το ειδησεογραφικό newsletter με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας που επιμελούμαι καθημερινά.

Το ημερολόγιο της Μισέλ Ομπάμα, όμως, είναι κάτι άλλο.

Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που μοιάζει πάρα πολύ με αυτά που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της επικοινωνίας, όταν θέλουν να χτίσουν μια ταυτότητα, ένα brand προϊόντος ή δημόσιου προσώπου.

Δεδομένου ότι οι Ομπάμα είναι οι κατεξοχήν διάσημοι που φημίζονται για τη συνεργασία τους με τους καλύτερους επαγγελματίες, κάθε τομέα, είναι βέβαιο ότι το ημερολόγιο-οδηγός της Μισέλ Ομπάμα είναι κι αυτό προϊόν πολύ σοβαρών επαγγελματιών της επικοινωνίας και ειδικά του branding και της διαχείρισης της εικόνας.

Όποιος το συμπληρώσει θα έχει αμέσως-αμέσως αφηγηθεί την «ιστορία του» κι όπως ξέρουμε από την επικοινωνία αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα της προσωπικής επιτυχίας.

Το ημερολόγιο-οδηγός της Μισέλ Ομπάμα δεν είναι χρήσιμο μόνο στις νέες γυναίκες. Είναι εξίσου χρήσιμο στους νέους άντρες αλλά και σε όλους μας, είναι μάλλον λάθος να το περιορίσουμε ηλικιακά. Άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Με τη δημόσια Παιδεία προ πολλού διαλυμένη, την ελληνική κοινωνία να παραδέρνει χωρίς πρότυπα και αρχές και τις ελίτ να ασχολούνται αυτάρεσκα μόνο με την αναπαραγωγή της επιρροής τους και την παραμονή τους στην εξουσία (όχι αποκλειστικά την πολιτική), αυτό το ημερολόγιο-σημειωματάριο-οδηγός θα σας υποψιάσει για το πώς παίζεται το παιχνίδι και όσοι το αντέχετε θα το ψάξετε περισσότερο. Το προτείνουμε χωρίς κανένα δισταγμό.


Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου επιμελείται καθημερινά το Fact News, το μοναδικό ελληνικό ειδησεογραφικό newsletter που καταγράφει τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα, τον Κόσμο, την τεχνολογία, το περιβάλλον, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον πολιτισμό, φιλτράροντας τα fake news και τον άχρηστο, ειδησεογραφικό θόρυβο.