Πολιτικη & Οικονομια

Άνιση η κατανομή του πλούτου στη Γερμανία

Τεράστιες ανισότητες 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την «άνιση» κατανομή του πλούτου στη Γερμανία διαπιστώνει ειδική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο DIW σε όλες τις χώρες του ευρώ. «Πουθενά στην ευρωζώνη ο πλούτος δεν είναι τόσο άνισα κατανεμημένος, όσο στη Γερμανία», σημειώνει το Ινστιτούτο. Συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας στοιχεία για την κατανομή του ιδιωτικού πλούτου, κατέληξε:

-το πλουσιότερο 1% των πολιτών της Γερμανίας έχει προσωπική περιουσία άνω των 800.000 ευρώ.

-25% του πληθυσμού δεν έχει καμιά περιουσία, και επιπλέον μπορεί να χρωστάει.

Για τη μέτρηση των «ανισοτήτων» στην κατανομή πλούτου χρησιμοποιείται διεθνώς ο δείκτης Gini, με κλίμακα 0 έως 100. Το 0 αντιστοιχεί στην μικρότερη δυνατή ανισοκατανομή, ενώ το 1 την μέγιστη. Από την έρευνα του Ινστιτούτου DIW προέκυψε ότι στη Γερμανία ο δείκτης Gini ανήλθε το 2012 στο 0,78 και ήταν ο υψηλότερος στην ευρωζώνη, πλησιάζοντας τα επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών, όπου οι ανισότητες είναι τεράστιες. Την ίδια χρονιά ο δείκτης ήταν 0,68 στη Γαλλία, 0,61 στην Ιταλία και μόλις 0,45 στη Σλοβακία, η οποία εμφάνιζε τις μικρότερες ανισότητες.

Τα στοιχεία της έρευνας φανερώνουν πως δύο δεκαετίες και πλέον μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τη συνένωση των δύο Γερμανιών, σημειώνονται τεράστιες ανισότητες.

Οι ενήλικες κάτοικοι της άλλοτε Δυτικής Γερμανίας είχαν το 2012 κατά μέσο όρο περιουσία 94.000 ευρώ. Στην πρώην Ανατολική Γερμανία η μέση περιουσία ήταν 41.000 ευρώ, 55% περίπου μικρότερη απ' ότι στην πρώην Δυτική Γερμανία.

Η συνολική περιουσία των Γερμανών ανέρχεται σε 6,3 τρισεκ. ευρώ. Η γη και τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν περιουσία 5,1 τρισεκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2,2 τρισ. είναι καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, τιμαλφή, έργα τέχνης.