Πολιτικη & Οικονομια

«Θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη»

Το μανιφέστο των «58» και συνάντηση για την Ελιά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η Ελλάδα διεκδικεί επειδή αλλάζει» είναι ο τίτλος του μανιφέστο της πρωτοβουλίας των «58» για την Κεντροαριστερά, στο οποίο παραθέτουν όλες τις προγραμματικές τους θέσεις για την Ευρώπη. Το μανιφέστο θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο μέχρις ότου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους που συμμετέχουν στην Ελιά. «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις επόμενες ευρωεκλογές θα στηρίξουμε την Ευρώπη, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι να την καταστρέψουμε, είτε στο όνομα του εθνικισμού είτε των ανιστόρητων ιδεοληψιών. Δεν ψηφίζουμε για να τιμωρήσουμε την Ευρώπη σαn θυμωμένοι παρίες. Ψηφίζουμε ως πολίτες και συνιδρυτές έχοντας την αυτογνωσία των λαθών μας, τη δύναμη των προσπαθειών μας, τη συνείδηση των επιλογών μας» αναφέρει το μανιφέστο.

Οι «58» μεταξύ άλλων ζητούν αλλαγή του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, αλλά κι έναν πιο δημοκρατικό έλεγχο της ΕΚΤ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτείνουν να καταργηθεί η τρόικα και να ανατεθεί η εποπτεία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Εντωμεταξύ, αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ, των «58», της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» και της «Δυναμικής Ελλάδας» θα συναντηθούν αύριο Δευτέρα για να κλείσουν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες για το εγχείρημα της Ελιάς, ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά η Συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Μαρτίου.