Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17 μονάδων στη ΝΔ

«Αγκάθι» το προσφυγικό, ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο και «όχι» σε πρόωρες εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας / © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προβάδισμα 17 μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πρόβλημα για την κυβέρνηση του Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Με το μεταναστευτικό-προσφυγικό να παραμένει «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεγάλη διαφορά. Η κυβερνητική πολιτική έχει θετικό πρόσημο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για τους χειρισμούς της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στην οικονομία και την υπόθεση των καταλήψεων. Οι πολίτες επικροτούν επίσης (σε ποσοστό 61.3%) την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Το προσφυγικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, σύμφωνα και με το νέο γκάλοπ της Opinion Poll, το οποίο πάντως επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για πρώτη φορά καταγράφει τις αρνητικές διαθέσεις της κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό θεωρείται ως το κεντρικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, με ποσοστό 61.9%, την ώρα που η δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αυξάνει. Ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική στο θέμα αυτό δηλώνει μόλις 18.2% (από 27,4% που ήταν τον Νοέμβριο), ενώ το 78,5% δηλώνει «καθόλου» και «μάλλον όχι ικανοποιημένο».  Το 79.3% πιστεύει ότι ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ το 64.9% κρίνει ότι με την επανίδρυση του Υπουργείου θα υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

prosfigiko.png


Αντιθέτως, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θεωρούνται το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά το μεταναστευτικό – προσφυγικό (με τρίτο την οικονομία), η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες.

Το 59.6% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Για την Σύσκεψη στο Βερολίνο μάλιστα μόλις το 22,9% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση για την απουσία της χώρας, ενώ το 63.2% επικρίνει την καγκελάριο  Μέρκελ.   Οι πολίτες εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου - το 54.5% το θεωρεί ως πιθανό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41,5%.

politiki_kivernisis_enanti_toyrkias.png

Η κυβέρνηση συγκεντρώνει ικανοποίηση του επιπέδου του 55% για τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα και τις υποθέσεις της χώρας, κάπως μειωμένο από την προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά,   ικανοποιημένο για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μόλις το 24.3%.

Με αφορμή την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 83% ζητά να εξαντληθεί η τετραετία. Η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου με 38.3 % ( 40.5% τον Νοέμβριο) έναντι  21.3% του ΣΥΡΙΖΑ ( 23% τον Νοέμβριο). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: Κίνημα Αλλαγής 5% ( 5.3% ), Κ.Κ.Ε  4.6% ( 5.1% ), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3% ( 4.5% ) , ΜΕΡΑ 25  2.7% ( 3% ). Η διαφορά ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 17 μονάδες ( 17.5 τον Νοέμβριο).

prothes_g.png

ikanos_pro.png

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ισχυρός και με μεγάλη δημοφιλία, επτά μήνες μετά τις εκλογές. Το 46.2% τον θεωρεί πιο ικανό για Πρωθυπουργό - προηγείται του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγεται από το 20%. Ταυτόχρονα με 62.4% να έχει θετική άποψη για το πρόσωπό του και μόλις 35.4% αρνητικές απόψεις, είναι μακράν πρώτος, αλλά και ο μόνος Πολιτικός Αρχηγός που έχει θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές απόψεις ( Α. Τσίπρας 32.8% έναντι 64.9%, Φ. Γεννηματά 26.7% έναντι 64.9%, Δ.Κουτσούμπας 27% έναντι 61.9%, Κ. Βελόπουλος 21.6% έναντι 69.5%, Γ. Βαρουφάκης 15.9% έναντι 77.9%).

Η πρώτη τριάδα των Υπουργών ως προς την θετική άποψη για το έργο και την εικόνα των Υπουργών αποτελείται από τους Ν. Δένδια, Μ. Χρυσοχοίδη και Τάκη Θεοδωρικάκο. Η δεκάδα συμπληρώνεται από τους Χ. Σταικούρα, Κ. Χατζιδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Β. Κικίλια, Γ.  Βρούτση, Ν. Κεραμέως και Γ. Γεραπετρίτη. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά θετικών απόψεων της πρώτης δεκάδας κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά από 41% έως 56%, ποσοστά που βρίσκονται πάνω από το ποσοστό της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.