- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΥΠΕΞ: Το νομικό καθεστώς Αιγαίου και νησιών δεν χωρά καμία αμφισβήτηση
«Είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου
Ανακοίνωση-απάντηση του ΥΠΕΞ μετά τη νέα αμφισβήτηση από την Τουρκία του καθεστώτος σε Αιγαίο και νησιά.
«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση» διαμηνύει με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος και εκφράζει την ελπίδα να τον ακολουθήσει και η Τουρκία.
Οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ούτε από τη Συνθήκη της Λωζάνης ούτε από τη συνθήκη του 1948. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η Τουρκία ζητά διερευνητικές επαφές, «για να μη συμβεί πάλι κάποια κρίση στο Καρντάκ (σ.σ. Ίμια)».
Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Άγκυρας για την κατασκευή του φυσικού αγωγού EastMed, καθώς αυτός περνά -όπως ισχυρίστηκε- από την τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει των όσων προβλέπονται στη συμφωνία που υπεγράφη το 2019 με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες. Το συγκεκριμένο μνημόνιο έχει χαρακτηριστεί παράνομο από πολλές χώρες της Δύσης και αραβικά κράτη, καθώς στηρίζεται στην αρχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτός ο αυθαίρετος ισχυρισμός εξαφανίζει από τον χάρτη νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, το Καστελόριζο και η Κάρπαθος, δίνοντας πάτημα στην Άγκυρα να στείλει ερευνητικά σκάφη για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα.