Πολιτικη & Οικονομια

Ταραντίλης: Πάμε για μια νέα κουλτούρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Τι υποστήριξε ο βουλευτής σε συζήτηση για επίκαιρο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tarantilis
Χρήστος Ταραντίλης © EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πάμε για μια νέα κουλτούρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με ενίσχυση της αξιολόγησης, μείωση της γραφειοκρατίας και εθνική στρατηγική».

Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, σχετικά με το νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εστιάζει στην αξιολόγηση και τη διασφάλιση της ποιότητας τόσο των προγραμμάτων σπουδών όσο και των ΑΕΙ, και στη μείωση της γραφειοκρατίας στον τρόπο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), που αποτελούν το κεντρικό εργαλείο χρηματοδότησης της έρευνας που διενεργείται στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στη συνέχεια ανέλυσε ότι η νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), σε αντικατάσταση της περιορισμένης και προϋπάρχουσας ΑΔΙΠ, θα εισηγείται στον Υπουργό

  • το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση
  • την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση πανεπιστημίων, σχολών, τμημάτων
  • την κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού επιχορήγησης στα ΑΕΙ βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων και στόχων
  • θα αξιολογεί τα ΑΕΙ και το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου
  • θα αξιολογεί αυτοτελώς τις ερευνητικές μονάδες (Ινστιτούτα και Κέντρα) εντός ΑΕΙ
  • θα πιστοποιεί την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών (εκ των προτέρων για τα μελλοντικά προγράμματα & εκ των υστέρων για τα ήδη ιδρυθέντα προγράμματα), μην επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την εμφάνιση φαινομένων της περιόδου της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας όπου ιδρύθηκαν και συγχωνεύθηκαν τμήματα για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, όχι απλά δίχως τη σύμφωνή γνώμη, αλλά ούτε καν τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ.
  • θα διενεργεί θεματικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ. στρατηγική διεθνοποίησης, ισότητα των φύλων, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση

Επίσης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία στους ΕΛΚΕ, καταργώντας χρονοβόρες και χωρίς καμία προστιθέμενη αξία διαδικασίες, και ενισχύει το πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας τους. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.