Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Τα εξοπλιστικά που εξετάζει η Ελλάδα

Πώς η απόκτηση των F-35 και η αναβάθμιση των F-16 σε εκδοχή Viper αλλάζουν τις ισορροπίες στον αέρα πάνω από το Αιγαίο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Νίκος Παναγιωτόπουλος/© INTIMENEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

«Με F-16 Viper και F-35 θα ανακτήσουμε την εναέρια υπεροχή έναντι της Τουρκίας» ξεκαθάρισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper και η απόκτηση μιας μοίρας F-35 αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο προς όφελος της Ελλάδας, υποστήριξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τα οποία η χώρα ανακτά την εναέρια υπεροχή ενάντια στην Τουρκία.

Μιλώντας από τις ΗΠΑ στην εκπομπή «Σήμερα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγιωτόπουλος αρχικά έστειλε σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά για δυναμική απάντηση σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ μίλησε για πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Αγκυρα κατόπιν και των επαφών του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον με την αμερικανική προεδρία, τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και τους επικεφαλής υπουργείων και οργανισμών.

Τι θα κάνει η Ελλάδα με F-16 Viper και F-35

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό για τα εξοπλιστικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μιας μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν».

«Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ρώτα διαθεσιμότητα και τιμή, υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων… είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο» σημείωσε και εκτίμησε ότι η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, εξήγησε, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια. «Δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να διαλυθούν» ξεκαθάρισε.

«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά και παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως, όπως και οι άλλες χώρες, θα μεταβούν σε αυτό το αεροσκάφος 5ης γενιάς.  Ο τρόπος που επιμένουμε να το κάνουμε, είναι πρώτα η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε κάτι ανάμεσα σε 4η και 5η γενιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης αυτών της προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών και μετά, μπαίνουμε στο επίπεδο 5ης γενιάς τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και  σε επίπεδο υποστήριξης» συνέχισε ο υπουργός Άμυνας. Η μοίρα αεροσκαφών F-35, περίπου 24, μαζί με τις υποδομές, «θα στοιχίσουν πάνω από 3 δισεκ. ευρώ σε βάθος χρόνου, και όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής» ανέφερε επίσης.

«Όταν θα έχουμε τελειώσει, θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτήν τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω, δεν θα τα έχει καταφέρει. Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και τον στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν. Είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, και πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπέροχης πλέον σε επίπεδο αεροπορίας σε βάθος χρόνου, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά γίνονται με οργανωμένες κινήσεις στη βάση οργανωμένου σχεδίου» υπογράμμισε.

Πολεμικά πλοία - Πόσο πιθανό είναι να αγοραστούν

Για το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων, και άλλου πολεμικού υλικού, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και της ελληνικής πλευράς, και θα εξεταστούν λεπτομερειακά ανά κλάδο το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς πολεμικό υλικό τόσο με τη διαδικασία των απευθείας πωλήσεων και ο άλλος μέσω του πλεονάζοντος, αμυντικού υλικού των ΗΠΑ» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Υπάρχουν όρια στην τουρκική προκλητικότητα

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε: «Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια,  και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό, και αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής. Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα».

«Η (τουρκική) γραμμή είναι η διαρκής και εντατική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αμα αυτά συνεχιστούν από την τουρκική πλευρά, τότε θα φτάσουμε και στη δυναμική απάντηση, να το ξέρουν όλοι» συμπλήρωσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.