- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ποιος ασχολείται με τα κοάλα;
Οι εικόνες αποκάλυψης ίσως και να εξηγούνται, χωρίς μεταφυσικές διαστάσεις
Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Ο Νίκος Μηλαπίδης αναλύει γιατί τα πράγματα διαρκώς χειροτερεύουν για τις δημοκρατίες και κατ’ επέκταση για τον πλανήτη.
Το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό και ξηρό έτος της Αυστραλίας, ενώ τα βίαια κύματα θερμότητας του Δεκεμβρίου καθιέρωσαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα και φυσικού αερίου στον κόσμο. Πρόσφατα, κατέλαβε την 57η θέση από τις 57 χώρες σχετικά με τη δράση για την κλιματική αλλαγή. Από το 1996 διαδοχικές κυβερνήσεις της Αυστραλίας έχουν αγωνιστεί με επιτυχία για να ανατρέψουν τις διεθνείς συμφωνίες για την αλλαγή του κλίματος για την υπεράσπιση των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων της χώρας.
Η Αυστραλία αποτελεί ταυτόχρονα, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την απουσία κανόνων στις οικονομικές ενισχύσεις των κομμάτων. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος ή την πηγή των δωρεών προς τα πολιτικά κόμματα, εκτός από την απαγόρευση δωρεών από ξένους χρηματοδότες. Παράλληλα δεν υπάρχουν όρια για τις δαπάνες εκστρατείας ή την πληρωμένη διαφήμιση.
Ποιο το αποτέλεσμα; Οι φορείς που επιθυμούν να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική είναι ελεύθεροι να ξοδέψουν όσα θέλουν για πολιτικές δωρεές και διαφήμιση. Δεν υπάρχει επίσης απαίτηση «αλήθειας στη διαφήμιση» σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η αυστραλιανή εκλογική επιτροπή δεν έχει την εξουσία να εγκρίνει τις εκλογικές ανακοινώσεις προς δημοσίευση. Μόνο τα δικαστήρια κρίνουν κατά περίπτωση το περιεχόμενο, με αποτέλεσμα η Αυστραλιανή Δημοκρατία να είναι ευάλωτη στις διαθέσεις κάθε λογής οικονομικών παραγόντων.
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αποτελούν τους μεγαλύτερους δωρητές των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο Clive Palmer, ολιγάρχης του άνθρακα, ξόδεψε 60 εκατομμύρια δολάρια στις εκλογές του 2019 στην Αυστραλία σε πολιτικές διαφημίσεις εξασφαλίζοντας έμμεσα την διαμόρφωση του συνασπισμού κυβέρνησης των προτιμήσεων του. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Palmer ανακοίνωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου ανθρακωρυχείου στην Αυστραλία.
Ο πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Scott Morrison που αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του τη σχέση μεταξύ των πυρκαγιών και της αλλαγής του κλίματος, επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Χαβάη.
Ο αέρας της Καμπέρα την Πρωτοχρονιά ήταν ο πιο μολυσμένος στον κόσμο εν μέρει εξαιτίας του καταιγισμού καπνού πυρκαγιάς ανάλογου μεγέθους, όσο περίπου η Ευρώπη. Οι πυρκαγιές έχουν ήδη κάψει περίπου 14,5 εκατομμύρια στρέμματα, 3 φορές περισσότερα από την περιοχή που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του 2018 στην Καλιφόρνια και έξι φορές το μέγεθος των πυρκαγιών του 2019 στον Αμαζόνιο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο (!) ιθαγενών ζώων έχουν σκοτωθεί και φοβούνται ότι ορισμένα είδη ζώων και φυτών μπορεί να έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι είναι νεκροί και υπάρχουν σοβαροί φόβοι για πολλούς άλλους. Χιλιάδες Αυστραλοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Και ναι, η κλιματική αλλαγή είναι σχεδόν βέβαιο ότι ευθύνεται για την έκταση της καταστροφής.
Σύμφωνα με μια έκθεση του Γραφείου Μετεωρολογίας της Αυστραλίας του 2018, οι βροχοπτώσεις της άνοιξης έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα ακραία θερμότερα φαινόμενα γίνονται πιο συνηθισμένα και η ξηρασία γίνεται πιο σοβαρή. Οι εικόνες αποκάλυψης ίσως και να εξηγούνται, χωρίς μεταφυσικές διαστάσεις.
Όταν υπάρχει ένα φυσικό μοτίβο που προκαλεί κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών, η κλιματική αλλαγή το αυξάνει, το ενισχύει, και τελικά μετατρέπει τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών σε καταστροφικό κίνδυνο πυρκαγιάς. Όταν δε, υπάρχει ένα πολιτικό μοτίβο που διαιωνίζει την πολιτική ανισότητα και την οικονομική επιρροή, οι δημοκρατίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και υπαρξιακές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής.
Το ανθρώπινο μάτι έχει εξοικειωθεί με τον θάνατο και τις βιβλικές καταστροφές. Η μεγαλύτερη απειλή για την δημοκρατία μας είναι η αδιαφορία, ο κυνισμός. Και η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή, λέει ο Ομπάμα.
Ποιος ασχολείται όμως με τα κοάλα και τα καγκουρό; Αρκεί μια φλογισμένη ανάρτηση στα social media και η συνείδηση μας καταλαγιάζει (;) .Δεν είναι όμως, έτσι.
Τα πράγματα διαρκώς χειροτερεύουν για τις δημοκρατίες και κατ’ επέκταση για τον πλανήτη.