- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Έπεσαν στο Ζάππειο οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed
Τι δήλωσαν σε πανηγυρικό κλίμα Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου
Υπεγράφη στο Ζάππειο η ιστορική διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, αλλά είναι ένα αναπτυξιακό έργο που συμβάλει στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην «ευάλωτη» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έπεσαν οι υπογραφές στη Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού. Ο EastMed θα μεταφέρει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αναμένεται και η συμμετοχή της Ιταλίας στο μεγαλεπήβολο αυτό project που αλλάζει τις ενεργειακές ισορροπίες, ενισχύοντας τη γεωστρατηγική και ενεργειακή θέση Ελλάδας και Κύπρου.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστής Χατζηδάκης, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργος Λακκοτρύπης αντίστοιχα. Παρόντες στην πανηγυρική τελετή στο Ζάππειο, το απόγευμα της Πέμπτης, ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παρόντες ήταν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ κλήθηκαν -και έδωσαν το παρόν- οι πρώην υπουργοί Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.
Οι υπογράφες έπεσαν σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχοντας υπογράψει δύο μνημόνια με τη Λιβύη για την ασφάλεια και τις θαλάσσιες ζώνες, έχει δημιουργήσει τους δικούς της χάρτες για τις περιοχές στις οποίες έχει «δικαίωμα» έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Οι χάρτες αυτοί παρουσιάζουν μια τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία φθάνει μια ανάσα από ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Ρόδος. Πολλές χώρες της Δύσης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά και αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, έχουν καταδικάσει τις συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος Ελλάδας-Κύπρου
«Ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί απειλή. Τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία σε τέτοια αναπτυξιακά έργα είναι πάντα ανοικτή προς όλους αρκεί να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο» ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι υπογραφές πέφτουν σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιμένει σε «ανέξοδους αναθεωρητισμούς» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με αυτήν τη συμφωνία αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου» στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. «Ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στην αναμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο EastMed δεν είναι απλά ένας αγωγός ενέργειας και οικονομικής προόδου αλλά ένας «αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής», ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τη στήριξη της Ρώμης στο συγκεκριμένο έργο, εκφράζοντας την ελπίδα η Ιταλία να γίνει σύντομα το τέταρτο μέρος της συμφωνίας αυτής.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ωφέλη του αγωγού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν έσοδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου όσο και μείωση των τιμών στην αγορά. «Δεν υπογράψαμε μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και τη συνεργασία των χωρών μας» σε μια περίοδο κρίσιμη για την ασφάλεια, συμπλήρωσε.
Νίκος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed δεν στρέφεται κατά τρίτης χώρας
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός EastMed δεν στρέφεται κατά τρίτης χώρας και σέβεται απόλυτα τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, η συμφωνία εναρμονίζεται με τα όσα προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο. «Ο αγωγός EastMed ενισχύει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην "ευάλωτη" περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα το έργο αυτό να είναι η αρχή για να ακολουθήσει και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η διακρατική συμφωνία επιβεβαίωσε πως «η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα τρία κράτη να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία». Όπως είπε, ο EastMed έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ «θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».
«Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης πολιτικής αξίας, που εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες, με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή» τόνισε. Και ξεκαθάρισε: «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Τουρκία, που δεν σταματά τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
«Η σημασία του αγωγού θεωρείται τεράστια, καθώς ο EastMed αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο» τόνισε ακόμη ο κ. Αναστασιάδης.
Νετανιάχου: Ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν
«Δεν πηγαίνουμε εναντίον κανενός αλλά δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» ξεκαθάρισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Χαιρετίζοντας τη Συμφωνία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα για τον αγωγό ΕastMed, διαμήνυσε πως είναι πολύ σημαντική και προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Επανέλαβε με τη σειρά του, μετά τους κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, ότι η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά «δουλεύουμε υπέρ των αξιών όλων, δουλεύουμε για το καλό των λαών μας». Και πρόσθεσε: «Εμείς ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά στη σημασία της συμφωνίας αυτής για τις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είπε: «Υπάρχει μία ιστορική ανωμαλία την οποία έχουν ζήσει οι χώρες μας. Στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, από τη μία μεριά, η Κύπρος στη μέση, δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Όμως, στη σύγχρονη εποχή, υπήρχε μία έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Αυτό όμως το διορθώσαμε».
Ειδικότερα, εστιάζοντας στη τριμερή συνάντηση στο Ζάππειο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρατήρησε πως ήταν η έβδομη και έκανε λόγο για συνάντηση ιστορικής σημασίας, που αναβαθμίζει τη συνεργασία των τριών κρατών σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να προμηθεύσουν με ενέργεια την Ευρώπη. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στα αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, λέγοντας πως εκεί υπάρχει μεγάλη ποσότητα, η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλες οικονομικές απολαβές. Τέλος, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Άραβες γείτονες του, επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό ενισχύει την ειρήνη, την ευημερία και την καλή γειτονία στην ευρύτερη περιοχή.
Προηγήθηκαν συναντήσεις των τριών ηγετών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 18.00 το απόγευμα και μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου. Στη συνέχεια ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Προηγήθηκε η διμερής συνάντηση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ζάππειο, που διήρκησε 40 λεπτά.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν συναντηθεί οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγωγός θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τις όποιες αντιδράσεις.
Δείτε φωτογραφίες από την πανηγυρική τελετή στο Ζάππειο...