Πολιτικη & Οικονομια

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Νετανιάχου στο Μέγαρο Μαξίμου: Τι ειπώθηκε

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού East Med στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis-netanyahu.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αυτά είναι τα θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις υπογραφές για τον αγωγό East Med.

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα, με προοπτική επέκτασης και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα αυτό. Οι υπογραφές θα πέσουν στο Ζάππειο Μέγαρο στις 18.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός. Έγινε, επίσης, επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις υπογραφές για τον East Med
Συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις υπογραφές για τον East Med/© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει «την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στην έναρξη της επίσκεψης Νετανιάχου στο Μέγαρο Μαξίμου ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κ. Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Μπ. Νετανιάχου: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου/© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κ. Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.

Μπ. Νετανιάχου: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.

Κ. Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.

Πρώτα υπογραφές και μετά επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού έρχεται λίγα 24ωρα πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με το συγκεκριμένο τετ α τετ να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Τουρκία επιμένει ότι το μνημόνιο συνεργασίας για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη είναι έγκυρο (σ.σ. δημιουργεί τουρκική υφαλοκρηπίδα μια ανάσα από Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο) και απειλεί να στείλει ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα ακόμα και νότια της Κρήτης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη παρά τις ρητές προειδοποιήσεις χωρών όπως η Ιταλία και η Ρωσία, οι οποίες αντιτίθενται στην αποστολή Τούρκων στρατιωτών στην πολύπαθη αφρικανική χώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.