- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη όλων των κρατών της ΕΕ
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»
Χωρίς αστερίσκους η στήριξη από τους ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας απολογισμό της Συνόδου Κορυφής,
«Θεωρούμε τη συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη, χωρίς κανένα περιεχόμενο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα επιμένουμε να το υποστηρίζουμε σε όλα τα φόρα και στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ξεκαθάρισε, ενώ σημείωσε πως η συμφωνία δεν έχει αναρτηθεί στον ΟΗΕ και πως εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει καν να αναρτηθεί.
«Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός. Η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά μετά την κίνησή της να υπογράψει αυτό το άκυρο μνημόνιο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι αυτή την ενέργεια της γειτονικής χώρας την έχουν καταδικάσει οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ομόφωνα οι ομόλογοί του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσαν τα συμπεράσματα των προηγούμενων συνόδων κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας. Όπως αποδεικνύεται από το κείμενο των συμπερασμάτων, ζήτησα από τους συναδέλφους μου και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα, όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο ως προς το περιεχόμενό της αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το Λιβυκό Κοινοβούλιο, δεν την έχει εγκρίνει. Ανέφερε δε επ'αυτού ότι και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης δήλωσε ότι η συμφωνία αντιβαίνει στα συμφέροντα της χώρας του και παράγει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι στο δείπνο των ηγετών δεν υπήρχε κανείς που να μην επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στην Αθήνα και την Κύπρο. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος - είπε - ήταν πολύ υποστηρικτικός ενώ και στο ΝΑΤΟ υποστήριξε το δίκαιο των ελληνικών θέσεων παρότι εκεί συνήθως οι συζητήσεις είναι αρκετά αποστειρωμένες.
Είπε παράλληλα ότι έγινε συζήτηση και για το προσφυγικό το οποίο ο ίδιος το διαχωρίζει καθώς σημείωσε, αφορά τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας.
Διατυπώθηκε, δήλωσε, η διάθεση από την πλευρά της ΕΕ να βρει τρόπο συνεργασίας με την Τουρκία η οποία θα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, δηλαδή να ελέγχει τις προσφυγικές ροές, να συνεργάζεται η ακτοφυλακή της με την ελληνική ακτοφυλακή και να εξαρθρώνει δίκτυα διακινητών.
«Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την ελληνική θέση», επανέλαβε, ενώ ξεκαθάρισε πως «ό,τι είπα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ισχύει στο ακέραιο».
Και συμπλήρωσε: «Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό, θα τις διαχειριστούμε. Μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα να κάνει εκπτώσεις επειδή μπορεί, ενδεχομένως, η Τουρκία να αυξήσει τις προσφυγικές ροές. Στα ζητήματα αυτά δεν χωράει κανείς συμψηφισμός και καμία υπόνοια».
Εξέφρασε δε την ελπίδα να μην φτάσουμε σε κλιμάκωση, ενώ είπε πως εξαρτάται από την άλλη μεριά, δηλαδή την Τουρκία, αν λαμβάνει το μήνυμα.
Σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Βούλγαρος Πρόεδρος Μπορίσοφ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση. Στήριξε την Ελλάδα ανεπιφύλακτα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», πρόσθεσε.
«Από τις Βρυξέλλες, στέλνω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες σε όλες τις Ελληνίδες, από το Καστελόριζο ως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο. Θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα νέας συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πως δεν είναι κάτι που προγραμματίζει. "Ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία είναι και πρέπει να είναι ανοικτός", ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι "δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όχι όμως μόνο και μόνο για τις κάμερες και τις εντυπώσεις".
Και πρόσθεσε: "Αυτή τη στιγμή δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παραγωγικό".
Επιπρόσθετα ενόψει της συνάντησής του με τον Ντόναλτ Τραμπ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που αφορούν το άκυρο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και πως θεωρεί ότι αυτή η στήριξη θα επαναληφθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και θα έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε και σε ότι αφορά την αμυντική συνεργασία αλλά και τις επενδύσεις.
Στη σύνοδο κορυφής έγινε εκτενής συζήτηση και για την κλιματική αλλαγή και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα, «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (European Green Deal).
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έδωσε τα συγχαρητήρια του στην πρόεδρο της Κομισιόν Βαν Ντε Λαίνεν και χαρακτήρισε την πρότασή της συγκροτημένη, φιλόδοξη και ρεαλιστική.
Ανέφερε για αυτό ότι όλα τα κράτη με εξαίρεση την Πολωνία συμφώνησαν στον κεντρικό στόχο, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε για τις τολμηρές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα και μίλησε για δραστική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προσπάθειας απολιγνιτοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αργότερο ως 2028 θα έχουμε κλείσει όλες τις μονάδες που καταναλώνουν λιγνίτη. Επέμεινα ότι θα χρειαστούμε άμεση πρόσβαση στο ταμείο δίκαιης μετάβασης το οποίο δημιουργείται για να στηρίξει περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα σε επίπεδο απασχόλησης», είπε ενώ έκανε αναφορά στις περιφέρειες της δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
«Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή να διεκδικήσει σοβαρούς πόρους για να στηρίξουμε την τοπική απασχόληση και να προτείνουμε ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης», σημείωσε.
Παράλληλα ανέφερε ότι ζήτησε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή δουλειά που έγινε από την προηγούμενη επιτροπή για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη να ενώσουμε επιχειρησιακές δυνάμεις για φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η ξηρασία. «Έχει τη δυνατότητα να προικίσει το μηχανισμό με περισσότερους πόρους και μέσα. Αυτό είναι ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», συνέχισε ενώ μίλησε και για το τελευταίο σημείο στο κείμενο των συμπερασμάτων όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Αλβανία μετά τον πρόσφατο σεισμό.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη μια διάσκεψη δωρητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηρίξουμε την προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αλβανίας και εξήρε τη βοήθεια της ΕΜΑΚ. «Θέλω να ευχαριστήσω τους άντρες και τις γυναίκες της ΕΜΑΚ, μας έκαναν υπερήφανους», πρόσθεσε.
Σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης από την οποία σκοπός μας είναι να ξεφύγουμε το συντομότερο.
Είπε ότι στόχος είναι να επιστρέψουμε στο α' εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα και να έχουμε πρόσβαση στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ, ενώ αναφέρθηκε και στη σχετική συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στη Φρανκφούρτη με την Κριστίν Λαγκάρντ.
«Εξήγησα γιατί κάποιοι κανόνες από το παρελθόν, κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως το εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσής τους από το 2021. Πιστεύουμε ότι το έδαφος είναι ώριμο. Είμαστε απολύτως συνεπείς και ό,τι έχουμε πει και έχουμε κάνει στην οικονομία και όχι μόνο. Αυτό αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας», υπογράμμισε.
Τέλος δήλωσε ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και έδωσε τα συγχαρητήρια του στον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογική νίκη.
«Λυπάμαι που το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την ΕΕ. Τώρα όμως υπάρχει πολιτική ορατότητα για τη διαδικασία αποχώρησης», είπε υπογραμμίζοντας ότι και σε αυτή τη συζήτηση η ΕΕ θα προσέλθει απολύτως ενωμένη.