Πολιτικη & Οικονομια

Rebrain Greece: Πονάνε τα μυαλά μας

Έχει την αξία που θα είχε και μια εκστρατεία με σλόγκαν «Γύρνα στην Ελλάδα, έχει περισσότερο ήλιο»

Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την πρωτοβουλία Rebrain Greece για τον επαναπατρισμό Ελλήνων εργαζομένων

Υπάρχουν καλές ιδέες, υπάρχουν κακές ιδέες και υπάρχει και το Rebrain Greece. To κυβερνητικό σκέδιο (με κ γιατί είναι τόσο ευφυές) για τον επαναπατρισμό Ελλήνων «υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας» που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Μια ιδέα που δεν είναι εύκολο να την βάλεις στη στήλη με τις καλές ιδέες ή στη στήλη με τις κακές ιδέες, γιατί ταιριάζει περισσότερο στη στήλη με τις «συγχαρητήρια για το χιούμορ σας» ιδέες.

Σε περίπτωση που δεν έχετε ενημερωθεί, το μεγαλοφυές σχέδιο έχει ως εξής: Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με 2.100 ευρώ το μήνα επιχειρήσεις για να δώσουν μισθούς 3.000 ευρώ το μήνα (μεικτά φυσικά) προκειμένου Έλληνες «υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας» που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό να παρατήσουν τις ζωές και τις καριέρες τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η επιχορήγηση για κάθε εργαζόμενο «υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας» έχει διάρκεια ενός έτους και η εταιρεία που θα τον προσλάβει δεν θα μπορεί να τον απολύσει για ένα έτος ακόμα. Η πρωτοβουλία αυτή διαβάζω πως είναι «εμβληματική» (δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπήκε μπροστά το εμ-) και θα ξεκινήσει πιλοτικά με 500 υπερτυχερούς. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στους δεκάδες χιλιάδες που θα τσακώνονται για το ποιός θα πρωτογυρίσει στη Γη της επαγγελματικής και επιστημονικής και αξιοκρατικής επαγγελίας.

Επειδή κάποιοι από εσάς μπορεί να νομίζετε ότι κάνω πλάκα να σας ενημερώσω πως δεν πρόκειται για κάποια δική μου απόπειρα να συναγωνιστώ το Κουλούρι, αλλά για σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Βρούτση ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, φάνηκε να πιστεύει ότι ένας «υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας» εργαζόμενος θα παρατήσει:

  • Την καριέρα του.
  • Τον μεγάλο του μισθό (που σίγουρα θα παίρνει αν είναι «υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας»).
  • Την ποιότητα ζωής που απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένεια του αν έχει ή αν σκοπέυει να κάνει.
  • Την αξιοκρατία που μάλλον απολαμβάνει και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που σίγουρα του δίνονται.
  • Τη δυνατότητα να εργάζεται σε χώρες που πρωτοπορούν.

Και σε αντάλλαγμα να πάρει 1900 ευρώ καθαρά, από μια εταιρεία που αν και τον έχει ανάγκη δεν θέλει να δώσει τα λεφτά για να τον έχει, χωρίς καμία εγγύηση για το τι θα κάνει μετά από δύο χρόνια σε μια χώρα που:

  • Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις υπάρχουν μόνο στα ωραία λόγια των κυβερνητικών υπουργών.
  • Η καινοτομία, είτε αυτή λέγεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε 5G, είναι υπο διωγμό.
  • Είναι τόσο καθυστερημένη ώστε κατά μ.ο. η ταχύτητα των ιντερνετικών της συνδέσεων είναι η 93η στον κόσμο.
  • Για να γίνει διοικητής νοσοκομείου κάποιος πρέπει να είναι φίλος της κυβέρνησης κι αυτό γίνεται τόσο απροκάλυπτα που επιτρέπει στον υπουργό Βορίδη να αναρωτιέται «Και ποιους να βάλουμε; Τους ξένους;»
  • Η κυβέρνηση εξαγγέλει προσλήψεις στο δημόσιο προκειμένου (μεταξύ άλλων) να στελεχωθούν: η τρίτη σε αναλογία αστυνομικών ανά κάτοικο αστυνομία στην Ευρώπη (50.000 αστυνομικούς έχει η ΕΛΑΣ) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης  (στους οποίους η αργοσμισθία είναι ότι ο πρωταθλητισμός για τον Μέσι και Ρονάλντο).
  • Η φορολογία είναι τέτοια που αν πάρει μια μικρή αύξηση θα πρέπει να δίνει στο κράτος γύρω στο 70% του μισθού του (φόροι+κρατήσεις+ΦΠΑ+κι άλλοι φόροι) και σε αντάλλαγμα να παίρνει υπηρεσίες της πλάκας ή να μην παίρνει τίποτα απολύτως.

Σα να μην έφτανε η επαγγελματική και οικονομική καταδίκη, ο άνθρωπος που θα γοητευτεί από το σκέδιο του Βρούτση, θα πρέπει να ζήσει σε πόλεις στις οποίες ο συνδυασμός των λέξεων «ποιότητα» και «ζωή» είναι άγνωστος και να συμβιώσει με ανθρώπους που θεωρούν σκλαβιά τη συμμόρφωση με τους κανόνες.

Αν μάλιστα έχει ή θέλει να κάνει οικογένεια θα πετύχει το τζακ ποτ καθώς παρά τους κτηνώδεις φόρους που θα πληρώνει:

  • Η μοναδική βοήθεια από το κράτος θα είναι ένα αστείο επίδομα τοκετού.
  • Δεν θα βρει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό για τα παιδιά του, αλλά ούτε και θα πάρει τα χρήματα που θα πρέπει να δώσει για να πάνε σε ιδιωτικό.
  • Θα πρέπει να υποστεί ένα υπό διάλυση δημόσιο σχολείο ή να πληρώσει ιδιωτικό (χωρίς το έξοδο του αυτό να εκπέσει από το φορολογητέο του εισόδημα)
  • Θα είναι υποχρεωμένος ή να ξεπαραδιαστεί για να στείλει τα παιδιά του στο εξωτερικό ή να τα αφήσει να υποστούν τις συνέπειες της φοίτησης στα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια.

Και νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω κάτι για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκείνος ή κάποιος από την οικογένεια του ασθενήσει.

Φίλες, φίλοι και υπόλοιποι, η απροθυμία (ή η αδυναμία) της κυβέρνησης να κάνει το οτιδήποτε προκειμένου η χώρα να γίνει στ’ αλήθεια πόλος έλξης ανθρώπων «υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας», η απροθυμία (ή η αδυναμία) της κυβέρνησης να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία προσφέροντας υγιές περιβάλλον και όχι επιδόματα, η απροθυμία (ή η αδυναμία) της κυβέρνησης να κάνει πράξη την αξιοκρατία και να επιβάλει κανόνες για όλους, η απροθυμία (ή η αδυναμία) της κυβέρνησης να κάνει την Ελλάδα χώρα για να ζεις και όχι για να βλαστημάς, την οδηγεί σε κουτοπόνηρες πρωτοβουλίες που μπορεί να γοητεύσουν μόνο τους εντελώς απελπισμένους.

Για τους υπόλοιπους το Rebrain Greece έχει την αξία που θα είχε και μια εκστρατεία με σλόγκαν «Γύρνα στην Ελλάδα, έχει περισσότερο ήλιο»: κάνει σαφές ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη μετανάστευση όχι μόνο διατηρούνται ίδιοι και απαράλλαχτοι, αλλά και ότι κανείς δεν θέλει να κάνει το οτιδήποτε για να εξαφανιστούν. Και μπράβο τους.