Πολιτικη & Οικονομια

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικογένεια και το παιδί

Αναδοχή και υιοθεσία στο προσκήνιο με ειδική εκδήλωση στις 11 Δεκεμβρίου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολιτικές στήριξης για το παιδί και την οικογένεια. Αναδοχή και υιοθεσία στο προσκήνιο, με ειδική εκδήλωση στις 11 Δεκεμβρίου

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης του παιδιού και της οικογένειας περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επεξεργάστηκε και δρομολογεί μία δέσμη μέτρων για τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, αλλά και για όσους είναι ήδη γονείς και έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία, εισάγεται η θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής, που αποσκοπεί στη δημιουργία κινήτρου ενίσχυσης της γονεϊκότητας. Παράλληλα, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια και η προσαρμογή της στις ανάγκες του σήμερα. Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και φορολογικής ελάφρυνσης της οικογένειας στο σύνολό της, αλλά και των οικογενειών με παιδιά ΑμεΑ και των πολύτεκνων οικογενειών. Τα μέτρα της κυβέρνησης επιχειρούν αφενός μεν να ενισχύσουν την κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών, μέσω της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών αφετέρου δε να επιτύχουν την ευρύτερη δυνατή ένταξη των γονέων στην αγορά εργασίας.

Τέλος, αναδεικνύεται η σημασία της αναδοχής και της υιοθεσίας. Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, το υπουργείο διοργανώνει εκδήλωση-ανοιχτή προς το κοινό, με τίτλο «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την Αναδοχή και την Υιοθεσία», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει ότι η προστασία των παιδιών αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση και δείκτη πολιτισμού μίας κοινωνίας και ξεκινά από την αποδοχή και την αγάπη της οικογένειας.

Ειδικότερα, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού έχουν, ως εξής:

Ι. Εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια

- Θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης: Το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ, χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος έχει καθοριστεί, με τρόπο ώστε η χορήγησή του να αφορά οριζόντια σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

- Σύνδεση του επιδόματος παιδιού με την επαρκή φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση: Για τη λήψη του επιδόματος παιδιού, εισάγεται ως νέα προϋπόθεση, όχι μόνο η εγγραφή του παιδιού σε σχολείο, αλλά και η πραγματική φοίτησή του.

Όπως σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου, η προσθήκη αυτή εξυπηρετεί μία διπλή στόχευση- την ενίσχυση του συστήματος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλά και τη διασφάλιση των απαραίτητων εκπαιδευτικών εφοδίων για τη μεταγενέστερη εξέλιξη των παιδιών.

ΙΙ. Οικονομική ενίσχυση και φορολογική ελάφρυνση της οικογένειας

- Φορολογικά μέτρα οριζόντιας εφαρμογής: Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, δύο μέτρα φορολογικής φύσης απαντούν έμπρακτα σε καθημερινές ανάγκες των οικογενειών.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται το αφορολόγητο στα 1.000 για κάθε παιδί, ενώ, παράλληλα, μειώνεται ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου από το 24%, που είναι σήμερα, στο 13%.

- Μέτρα ενίσχυσης των πολύτεκνων οικογενειών: Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, γίνεται πράξη το αίτημα αποκατάστασης της άδικης φορολογικής μεταχείρισης των οικογενειών που έμπρακτα στηρίζουν τη δημογραφική πολιτική της χώρας, μέσω της κατάργησης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για το εξαθέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ, το οποίο αναγκαία χρησιμοποιούν για την ασφαλή οικογενειακή μεταφορά.

Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στην απόφαση για επιχορήγηση των πολύτεκνων οικογενειών από τα έσοδα του κρατικού λαχείου, καθώς και στη λήψη του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 700 ευρώ.

- Μέτρα ενίσχυσης των οικογενειών με παιδιά ΑμεΑ: Οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ έως 24 ετών ενισχύονται με τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 700 ευρώ.

Παράλληλα, για τις οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, προχωρά ο σχεδιασμός της θεσμοθέτησης του «προσωπικού βοηθού», με στόχο την υποστήριξη της ανεξάρτητης και της ισότιμης διαβίωσης.

ΙΙΙ. Διασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

- Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών: Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, αναγκαίο όρο έμπρακτης υποστήριξης της γονεϊκότητας συνιστά η δέσμευση της κυβέρνησης για καθολική πρόσβαση των οικογενειών στις υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020-2021.

- Αύξηση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών: Για να επιτευχθεί ο στόχος της καθολικής κάλυψης των αναγκών των οικογενειών, σχεδιάζεται η διεύρυνση της χρηματοδότησης των δήμων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον βρεφονηπιακές μονάδες, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.