- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εξελίξεις: Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης
Έχει 72 ώρες να αναχωρήσει - Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας -Στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής
Με τον πρέσβη της Λιβύης συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας, μετά την άρνηση να παραδώσει το κείμενο του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον πρέσβη της Λιβύης, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διήρκεσε μόλις 10 λεπτά. Στον Λίβυο πρέσβη έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβυος πρέσβης αρνήθηκε να παραδώσει το κείμενο του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το βράδυ της Πέμπτης έληξε το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ. Χθες, Πέμπτη, η τουρκική Βουλή επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δένδιας: Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων
«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.
Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.
Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμμισε.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
Στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής
Εν τω μεταξύ η Αθήνα αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση της Τρίπολης που υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα.
Όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα διαφωνεί με το περιεχόμενό της, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσκάλεσε στην Ελλάδα και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης έχουν απορρίψει το επίμαχο μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης.
Και οι δύο πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σαράτζ.
Στήριξη από Πάιατ
Ξεκάθαρη θέση για την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, που συνυπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, πήρε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος» του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου (American Hellenic Institute). Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε αρχικά στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από τη Μόσχα, τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες προκαλούν μεγάλες δυσκολίες.
Παρά ταύτα, ο Τζέφρι Πάιατ υποστήριξε ότι και η Ελλάδα αλλά και οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση και μέλος της νατοϊκής συμμαχίας».
Αμέσως μετά, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι «δημιούργησε εντάσεις στην περιοχή». Και πρόσθεσε: «Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή». Ο Τζέφρι Πάιατ, στη συνέχεια, είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως βλέπει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
Ολόκληρη η δήλωση Δένδια
Η ανάρτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.
Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο» καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.
Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
Μετά λύπης μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί, ο Λίβυος Πρέσβυς στην Αθήνα εκκλήθη στο Υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.
Θα ήταν σκόπιμο, ως προς αυτό, να διευκρινήσουμε τα εξής:
α) η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή.
β) Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί.
γ) Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
δ) Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων.