Πολιτικη & Οικονομια

Οι προφητείες του Γέροντα Παπαζαχίσιου

Η εβδομαδιαία στήλη του Μάνου Βουλαρίνου

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χάρη στον σεισμό της Κεφαλλονιάς, ο οποίος, αν κρίνω από το ύφος και το ηχόχρωμα της φωνής των ρεπόρτερ στα δελτία των ειδήσεων, πρέπει να είναι γεγονός αντίστοιχης έντασης και φρίκης με τον τυφώνα Κατρίνα ή το τσουνάμι της Ινδονησίας, ξαναείδαμε στις τηλεοράσεις μας μια σεβάσμια μορφή που έχουμε συνδέσει με τους σεισμούς όπως τον Αλέξη τον Κωστάλα με το καλλιτεχνικό το πατινάζ. Μιλάω, φυσικά, για τον γέροντα Παπαζαχίσιο, τη σεβάσμια μορφή της ελληνικής επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, ο οποίος ασκεί το λειτούργημα του σεισμολόγου. Είναι δηλαδή επιφορτισμένος με το καθήκον, κάθε φορά που κάπου στην Ελλάδα γίνεται σεισμός, να εμφανίζεται στα παράθυρα για να ξεστομίζει φράσεις όπως «εξετάζουμε το φαινόμενο», «δεν πρέπει να μας κυριεύσει ο πανικός», «ο σεισμός μάλλον ήταν ο κύριος αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι» και «αν δεν χαλάσει ο καιρός θα έχουμε καλοκαιρία».

image

Στην πραγματικότητα, όμως, ο γέροντας Παπαζαχίσιος δεν είναι ένας απλός σεισμολόγος. Και δεν αναφέρομαι στην παγκόσμια επιτυχία του να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που έχει κάνει γονική παροχή στο γιο του θέση στα παράθυρα των ειδήσεων. Εννοώ πως ο γέροντας Παπαζαχίσιος δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένας αληθινός προφήτης, καθώς στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση προφήτευσε πως «μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα γίνει σεισμός γύρω στα 7 ρίχτερ» γεμίζοντας ανησυχία τους συμπολίτες μας που ήδη υποφέρουν από αυχενικό εξαιτίας της συνεχούς παρακολούθησης του ουρανού για τον εντοπισμό των αεροπλάνων που τους ψεκάζουν. Ενδεχομένως κάποιοι ασεβείς και κάποιοι εχθροί της επιστημονικής κοινότητας να ισχυριστούν πως κάτι ανάλογο με το γέροντα Παπαζαχίσιο μπορεί να κάνει και μια μανικιουρίστα από το Ληξούρι, αλλά εκείνης η προφητεία θα είναι μια απλή εικασία καθώς θα στερείται του κύρους που μόνο η κατοχή μιας πανεπιστημιακής έδρας μπορεί να χαρίσει.

image

Εννοείται πως η προφητεία αυτή του γέροντα Παπαζαχίσιου δεν είναι η μοναδική. Είναι η τελευταία σε μια σειρά προφητειών που όλες έχουν επαληθευθεί στο ακέραιο. Σύμφωνα με μελετητές του βίου του, στα 15 του είχε προφητεύσει πως κάποια στιγμή θα ενηλικιωθεί. Όταν ήταν στο πανεπιστήμιο προφήτευεσε πως κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια θα έπαιρνε το πτυχίο του. Όταν ξέσπασε η δικτατορία προφήτευσε πως θα υπάρξουν φυλακίσεις αντιφρονούντων. Στην δεκαετία του ’80 προφήτευσε τον ερχομό της επόμενης χιλιετίας. Το 1999 προφήτευσε πως οι μέρες της κασέτας είναι μετρημένες ενώ σχεδόν κάθε πρωί προβλέπει τη δύση του ηλίου χωρίς ποτέ να έχει πέσει έξω.

image

Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες με τις προφητείες και τη διδασκαλία του γέροντα Παπαζαχίσιου αλλά νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος. Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει το χάρισμα να προλέγει το μέλλον, έναν άνθρωπο από αυτούς που έχει διαλέξει ο Θεός για να μιλάει στους ανθρώπους όταν δεν μπορεί να τους μιλήσει απ’ ευθείας, όπως κάνει με τον Αντώνη τον Σαμαρά. Και νομίζω πως η εκκλησία της Ελλάδας πρέπει –το συντομότερο δυνατό– να προχωρήσει στην αγιοποίηση του γέροντα.

image

Κάποιοι πονηροί, κάποιοι εχθροί της πίστης αλλά και της επιστήμης, ισχυρίζονται πως το πραγματικό θαύμα είναι το ότι στα δελτία ειδήσεων καλούν ακόμα σεισμολόγους ισχυριζόμενοι πως έτσι ενημερώνουν. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο θαύμα των ποσών που δίνονται στις έρευνες για την πρόβλεψη των σεισμών. Φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται πως ίσως να ήταν καλύτερο όλα αυτά τα κονδύλια να δίνονται για την ενίσχυση των κατασκευών έτσι ώστε το πότε θα γίνει σεισμός να μην έχει καμία σημασία. Φυσικά αυτά είναι ανοησίες από ανθρώπους με τους οποίους θα έπρεπε –κατά την ταπεινή μου άποψη– να ασχοληθεί η δικαιοσύνη, όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση των ανθρώπων που χλεύασαν την πίστη στον γέροντα Παίσιο και όπως πρέπει να κάνει και στην περίπτωση όλων αυτών που κορόιδεψαν τον Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως όταν αποκάλυψε πως στην πραγματικότητα είναι ο Πίκατσου και το ράσο του «πετάει τριφασικό ρεύμα». Όλοι αυτοί οι εξυπνάκηδες χλευαστές είναι το ίδιο επικίνδυνοι, καθώς στόχος τους είναι η πίστη. Αυτή η ξεχωριστή ανθρώπινη κατάσταση, χάρη στη δύναμη της οποίας ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πράγματα αξιοθαύμαστα: από το να αρνηθεί να καβαλήσει ένα γάιδαρο από φόβο μήπως βγάλει φτερά και πετάξει, μέχρι και να πέσει από ουρανοξύστη ελπίζοντας πως ο ίδιος θα μεταμορφωθεί σε γάιδαρο που πετά και μπράβο του.