Πολιτικη & Οικονομια

Ν. Δένδιας: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει

Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών προς την Άγκυρα για το μεταναστευτικό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυστηρό μήνυμα Δένδια προς την Τουρκία: Δεν θα την αφήσουμε να εκβιάζει, χρησιμοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές.

Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να θεωρήσει ότι το μεταναστευτικό είναι διμερές ζήτημα, ούτε να εκβιάζει τη χώρα, χρησιμοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σημείωσε: «Δεν είναι πάντα εύκολο να συνεννοηθείς με την τουρκική πλευρά, ακόμα και σε πράγματα στα οποία το δίκαιο και το ορθό και το νόμιμο και το ηθικό είναι προφανές».

«Η Ελλάδα κάνει μια προσπάθεια καταρχήν να εξηγήσει και στην Τουρκία ότι υπάρχουν δεδομένες υποχρεώσεις και η κυβέρνηση κάνει μια εσωτερική προσπάθεια να οργανώσει ένα σύστημα χειρισμού των μεταναστευτικών ροών που να θωρακίζει τη χώρα και τα σύνορά της» εξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αριθμοί μεταναστών και προσφύγων αυτήν τη στιγμή υπερβαίνουν και τις υπάρχουσες δυνατότητες του συστήματος. Επομένως, πρέπει το σύστημα αυτό να εξελιχθεί πάρα πολύ γρήγορα. «Υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι -και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα το κάνει- να θωρακίσει τη χώρα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα στο έρμαιο των τουρκικών βουλήσεων, εάν η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αντιληφθεί τις υποχρεώσεις της» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Σε εμάς η Τουρκία μπορεί να βρει έναν σοβαρό και ειλικρινή συνομιλητή, ο οποίος καταλαβαίνει και τα τουρκικά προβλήματα. Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα είναι αυτή που -παρά τη συμπεριφορά της Τουρκίας- σε διάφορα θέματα δεν τα συνέδεσε και στήριξε το αίτημα της Τουρκίας για να τύχει οικονομικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία αυτά πρέπει να τα αντιληφθεί και να τα εκτιμήσει».

Παράλληλα, τόνισε πως η προμήθεια των 10 επιπλέον ταχυπλόων σκαφών είναι «ένα καλό βήμα για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων». Γνωστοποίησε, επίσης, ότι έπρεπε να υπάρχει ήδη στη θέση του το εξελιγμένο σύστημα καμερών και επιτήρησης, το οποίο «θα μας επέτρεπε να βλέπουμε την κίνηση αυτών που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, πολύ πριν μπουν στις βάρκες».