- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Τετάρτη, με πρωτοβουλία της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Α. Ποδηματά, ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα σε σχέση με τη διαχείριση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης.
Είχε μεγάλη σημασία η ομιλία του Τ. Γιαννίτση επειδή ανέδειξε τον πραγματικό κίνδυνο ενός «διπλού, κοινωνικού και πολιτικού, big bang, που, αν προκύψουν, θα δημιουργήσουν νέους μακρόχρονους κύκλους κρίσης, με απρόβλεπτα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα». Αλλά επίσης επειδή κατέθεσε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου που θα επιχειρήσει να εκφράσει τις προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.
Και είχε νόημα να ακουστούν όσα είπαν στις παρεμβάσεις τους ο (καθηγητής οικονομικών και εκ των «58») Μ. Ματσαγγάνης και η Ζωρζέτα Λάλη (επικεφαλής του γραφείου Αθηνών της Task Force). Λόγω και της παρουσίας στο ακροατήριο του Γρ. Ψαριανού και του Α. Παπαδόπουλου, η προσοχή εστιάστηκε στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, στις προοπτικές της «πρωτοβουλίας των 58», στις ρεαλιστικές δυνατότητες για τη δημιουργία ενός κοινωνικού ρεύματος που μπορεί να φέρει πολιτικές ανατροπές.
Κάποια στιγμή έγινε μια κανονική ερώτηση, χωρίς το σύνηθες στα σαλόνια της Κεντροαριστεράς τακτ: Ποια είναι η θέση σας για το μνημόνιο και πώς θα κόψετε τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ που αποτελεί μέρος του προβλήματος; Η ερώτηση απευθύνθηκε στον Μ. Ματσαγγάνη ο οποίος απάντησε μόνο στο πρώτο σκέλος αλλά όχι στο δεύτερο. Ετσι κι αλλιώς, δεν είναι εύκολο ούτε απλό. Γιατί η «πρωτοβουλία των 58» συνδέεται πράγματι με ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια διάρρηξης είναι επώδυνη και αβέβαιη ως προς την έκβασή της, και αυτό είναι πρόβλημα, όχι επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια δημοφιλές, αλλά γιατί δεν έχει αλλάξει.
Τρία παραδείγματα:
-Το ΠΑΣΟΚ βάζει βέτο στην απελευθέρωση της χρονικής διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος και κυρίως στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής του στις επτά ημέρες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή δεν μπορεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο λόγω ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων. Τη ρύθμιση εισηγείται ο ΟΟΣΑ υποστηρίζοντας ότι αυτό θα φέρει μείωση τιμών, ενώ η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι απλώς θα ζημιωθούν οι αγελαδοτρόφοι. Δεν έχει νόημα να μπει κανείς στην ουσία του καβγά, αλλά έχει αξία να επισημανθεί ότι το ελληνικό γάλα είναι πανάκριβο, καρτέλ υπάρχουν, και εθνική απάντηση ως προς αυτό δεν δίνεται. Το ΠΑΣΟΚ που θέλει να μας προστατεύσει από το γάλα αντοχής επτά ημερών δεν έχει βρει στις δεκαετίες που κυβερνά τον τόπο κάποιον τρόπο ώστε να μην είναι το φρέσκο γάλα είδος πολυτελείας.
-Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τη ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή του υπουργείο Ανάπτυξης για απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται και από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το επιχείρημά τους είναι ότι με αυτή τη ρύθμιση θα κινδυνεύσει η υγεία των πολιτών, ενώ επισημαίνεται ότι σε χώρες που απελευθερώθηκαν οι τιμές των φάρμακων αυξήθηκαν και δεν μειώθηκαν. Καθόλου τυχαία, ανάλογα επιχειρήματα διατυπώθηκαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που ασφαλώς και απειλεί με κινητοποιήσεις. Δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς με όρους κοινής λογικής πώς θα βρεθούμε σε κίνδυνο αν αγοράζουμε ντεπόν στο σούπερμάρκετ. Αυτό που οπωσδήποτε προκύπτει είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σεβόταν και σέβεται πάρα πολύ τις συντεχνίες και τα οργανωμένα κλαδικά συμφέροντα, με τα οποία άλλωστε πέρασε πολλά χρόνια εγκάρδιας συνεννόησης.
-Την ένστασή του για το κλείσιμο των οργανισμών ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ διατύπωσε το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως είχαν σημαντική προσφορά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη «παρά το γεγονός ότι δεν είχαν την προσοχή που τους άρμοζε εκ μέρους των κυβερνήσεων». Οι 2 οργανισμοί ανήκουν στους 21 που, με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κλείνουν οριστικά. Οι αρμοδιότητές τους θα μεταφερθούν στο ΥΠΕΚΑ αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τη Χαριλάου Τρικούπη, για λόγους που μπορούμε βασίμως να εικάσουμε. Μάλιστα, δεν φωνάζουν για να αξιολογηθούν οι υπάλληλοι ώστε να αξιοποιηθούν αλλού και να μην απολυθούν στα τυφλά, όπως θα συμβεί, αλλά για να μείνει αλώβητη η δομή, να μην κλείσουν, δηλαδή, οι υπηρεσίες. Και όπως όλοι γνωρίζουμε την αντίσταση προβάλλει ένα κόμμα, το οποίο όσο είχε την αποκλειστική ευθύνη της διακυβέρνησης δεν κατάφερε να κλείσει κανέναν οργανισμό και κανέναν φορέα του Δημοσίου.
Το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ότι πληρώνει το τίμημα της ταύτισης του με το μνημόνιο. Το πρόβλημα είναι ότι έχασε και αυτούς που θέλουν ευρώ πάση θυσία, δηλαδή ακόμη και με ένα κακό μνημόνιο. Γιατί δεν υπάρχει κοινό που να αντέχει ένα ΠΑΣΟΚοποιημένο μνημόνιο, με μεταρρυθμίσεις στα μέτρα των συντεχνιών και των λόμπυ, με ευαισθησίες τύπου ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ, κύριο αντικείμενο των οποίων είναι η υλοποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και του Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - με τα αποτελέσματα να είναι καθημερινά ορατά σε όλους μας.