- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η περιπέτεια του πολιτικού ισοδύναμου
Ο Νίκος Γεωργιάδης βγάζει διάγνωση για τον έρπητα του πρωθυπουργού
Με εμφανή την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη τα τελευταία εικοσιτετράωρα να αποτυπώνεται υπό την μορφή έρπητος στο κάτω χείλος και με έκδηλη δραματικότητα ως προς το ύφος, ο πρωθυπουργός δήλωνε μπροστά στους σκυθρωπούς υπουργούς του πως «δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την εξουσία παρά μόνον για την προσφορά». Τα λένε αυτά οι πρωθυπουργοί. Προ καιρού, ένας άλλος πρωθυπουργός μετά την εκδήλωση της υπόθεσης Βατοπεδίου εθεάθη σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του να δηλώνει: «Δεν με ενδιέφερε ποτέ η καρέκλα, παρά μόνον η προσφορά στην πατρίδα». Έκτοτε αγνοείται η τύχη του ως προς την πολιτική του δραστηριότητα.
Εύχαρις και μειδιών εμφανίστηκε στο “London School of Economics” ο ατσίδας επί των δημοσιονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Κατά τη διάρκεια διάλεξης δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικών δεν ευθύνεται για τίποτε, διότι απλά εφαρμόζει δεδομένες πολιτικές που του υπαγορεύονται. Προφανώς, πάσχει από άγνοια κινδύνου.
Στα τηλεοπτικά παράθυρα προσκαλείται τελευταία και ο άλλος μονίμως μειδιών, ο Γιάννος Παπαντωνίου. Και αυτός καταφεύγει σε ασυναρτησίες, επιδιώκοντας (και αυτός) να τεκμηριώσει δικαίωμα περί του ακαταλόγιστου. Όσο για τη γραφική φιγούρα που υποδύθηκε για μικρό χρονικό διάστημα τον υπουργό, τον Γιάννη Παπαθανασίου, μονίμως καταφεύγει σε ασυναρτησίες, όχι για να τεκμηριώσει άλλοθι αλλά διότι δεν διαθέτει άλλες δυνατότητες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προφανώς και είχε κάποιους στο μυαλό του όταν υποδεχόμενος τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωνε προ των τηλεοπτικών φακών προκειμένου να καταγραφεί: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη», προσθέτοντας αμέσως μετά «να τιμωρηθούν οι απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος». Πώς να το κάνουμε; Είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας και οι δηλώσεις του προσλαμβάνονται από τους πολίτες με τη σημειολογική τους διάσταση. Ο άνθρωπος το λέει ξεκάθαρα. Οδηγήστε στη φυλακή αυτούς που οδήγησαν τον τόπο στη σημερινή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου, κατά τας Γραφάς, πρόκειται να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τον καθορισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία. Πρόκειται να εξετασθούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τα τεχνάσματα στα οποία κατέφυγαν οι αρμόδιοι. Η διασκεδαστική υπόθεση των τοξικών ομολόγων με την περίφημη εμπλοκή της εταιρείας «Ακρόπολις» δεν εξιχνιάστηκε εισέτι. Ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου επέστρεψε ως απαράδεκτη εισήγηση των υπηρεσιών του περί της νομίμου ενέργειας του διευθυντή της ΦΑΕΕ Αθηνών, όστις διέγραψε πρόστιμο της χρηματιστηριακής αυτής εταιρείας. Τα «τσακάλια» οι ελεγκτές δεν είχαν καν προβεί σε έλεγχο του πόθεν έσχες του εφοριακού. Οι εμπλεκόμενοι επικεφαλείς της εταιρείας, απαξάπαντες του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, δεν έχουν διωχθεί ή προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Απηλλάγη ο ειδικός γραμματέας του Τσιτουρίδη ως προς την εμπλοκή του στην υπόθεση. Ανέγγιχτος ο γόνος της οικογενείας Σημαιοφορίδη εκ Καστοριάς, άλλοτε του σκληρού πυρήνα του Μητσοτακισμού.
Την ίδια ώρα στην Αμερική ειδική επιτροπή της Γερουσίας ερευνά τυχόν εγκληματικές δραστηριότητες του τραπεζικού κολοσσού Goldamn Sacs. Η υπόθεση σοβαρεύει. Η διαχειρίστρια τράπεζα τμήματος του ελληνικού χρέους είναι η πρώτη που έριξε στην αγορά τα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλού ρίσκου, που οδήγησαν την αμερικανική αγορά Real Estate στην καταστροφή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί δικαστική έρευνα για τυχόν ενοχή της αμερικανικής αυτής τράπεζας σε επιχείρηση κάλυψης του εξωτερικού χρέους χωρών μελών της ΕΕ. Η τράπεζα αυτή ανέλαβε την εκτέλεση συμβολαίου παραπλάνησης των διεθνών αγορών από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, και πιο συγκεκριμένα από το 1999 έως τουλάχιστον το 2005. Πιθανότατα η «συνεργασία» να συνεχίστηκε και μετά το 2005.
Τρεις υποθέσεις που αφορούν τη συστημική διαφθορά δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί. Πρόκειται για εκείνη του Βατοπεδίου, εκείνη της Siemens, αυτήν της εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός». Δεν έχει ακόμη εισέλθει ούτε καν σε στάδιο επιφανειακής έρευνας το εκκολαπτόμενο σκάνδαλο με την Daimler, παρότι η υπόθεση έφθασε σε διακανονισμό στα αμερικανικά δικαστήρια. Και ήδη η αμερικανική δικαιοσύνη φέρεται να διαθέτει στοιχεία για τη συμπεριφορά της γερμανικής εταιρείας και στην Ελλάδα. Σιγή ιχθύος επικρατεί για τη σύμβαση μεταξύ της γερμανικής εταιρείας Tyssen (τέως Σκαραμαγκά) για την παραγωγή των γερμανικών προδιαγραφών υποβρυχίων. Έχουν διατυπωθεί αιχμές ακόμη και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την πολιτεία των προκατόχων του, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ουδεμία συνέχεια έχει δοθεί στις υποθέσεις που αφορούν τον ΟΣΕ (την πλέον χρεωμένη ΔΕΚΟ), στις οποίες έχει εμπλακεί το όνομα του Μιχάλη Λιάπη, εξαδέλφου του Κώστα Καραμανλή.
Για λόγους πολιτικής αυτοάμυνας δεν δίδεται συνέχεια στο ζήτημα που προέκυψε ως προς τη διαχείριση της πώλησης της Ολυμπιακής. Δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αν παρά τις αποδείξεις έχει εξαρθρωθεί ο μηχανισμός του καρτέλ του γάλατος. Δεν υπάρχει κανένα νεότερο ως προς την εξάρθρωση του καρτέλ των καυσίμων. Ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί στην εξάρθρωση του καρτέλ διακίνησης και πώλησης προϊόντων με διαμόρφωση μίνιμουμ τιμών από τις εμπορικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στον εντοπισμό και την εξάρθρωση του συστήματος προμηθειών στον τομέα της δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, ο τρόπος διαχείρισης της τιμής του φαρμάκου ως προς τον καθορισμό της μέσης τιμής του άφησε πολλά περιθώρια επιπλέον κερδοσκοπίας, αλλά και εξέθρεψε υποψίες για τη συμπεριφορά υπουργού της σημερινής κυβέρνησης.
Η συμφωνία που επετεύχθη είναι η αυστηρότερη στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των οργανισμών διεθνούς επιτήρησης και όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η Ελλάδα, υπό διεθνή επιτήρηση όπως και το 1897, καλείται εντός μίας οκταετίας να αποπληρώσει το συγκεκριμένο δανεισμό της των 110 (ενδεχομένως και κάτι παραπάνω) δις ευρώ, αλλά και να έχει πλήρως αναδιαρθρώσει τον κρατικό μηχανισμό και την οικονομική της μηχανή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για άθλο. Αν δεν συμβεί, τότε θα ομιλούμε για ολική καταστροφή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεκτιμώντας τα παραπάνω, δήλωσε το αυτονόητο. Ότι πρέπει τουλάχιστον να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη, έστω και εάν οι πάντες έχουν αντιληφθεί πως η διαφθορά στην Ελλάδα αποτελεί καθετοποιημένο σύστημα συμπεριφοράς. Οι υποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω εντάσσονται στη short list της συστημικής διαφθοράς. H ενασχόληση της πολιτικής ελίτ με αυτές ενδεχομένως να αποδώσει στην κοινωνία το αναγκαίο πολιτικό ισοδύναμο για τη σημειολογική, τουλάχιστον, εξισορρόπηση της απαιτούμενης συλλογική θυσίας.