Πολιτικη & Οικονομια

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Γι' αυτό κάναμε έλεγχο στις τράπεζες

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξηγεί σε ανακοίνωσή της για ποιον λόγο προχώρησε σε έλεγχο των συστημικών τραπεζών.

H διενέργεια των αιφνιδιαστικών ελέγχων στις τράπεζες, την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου δεν προδικάζει ότι αυτές έχουν εμπλακεί σε μη συμβατή με τον ελεύθερο ανταγωνισμό συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τη η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο για εξονυχιστικό έλεγχο ακόμα και σε τσάντες υπαλλήλων.

Στο κείμενο προστίθεται ότι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, λόγω ανησυχιών για «αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2019 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών. Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντίανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σέβεται πλήρως τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.