Πολιτικη & Οικονομια

Υπουργικό Συμβούλιο: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο αποδήμων

«Πολύ μεγάλη επιτυχία» η πρωτοβουλία της κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Έως τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή τα νομοσχέδια για ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνιστά «πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η Συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών (καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος) βρίσκονται εκτός επικράτειας. Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας συνεδρίασε τρείς φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω συνεδριάσεων ήταν η καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία 4 + 1 σημείων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων. Τα σημεία αυτά είναι:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα

β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός κ. Θ. Λιβάνιος παρουσίασαν και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, τον τρόπο ψηφοφορίας, την καταμέτρηση των ψήφων.

Θεοδωρικάκος: Έως τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή τα νομοσχέδια για ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού  

Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που συζητήθηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να είναι στα χέρια των κομμάτων το επόμενο 15νθήμερο.

Στόχος του υπουργείου είναι, μετά τη σχετική διαβούλευση και συζήτηση, καθώς και την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα νομοσχέδια να έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών το οποίο -όπως είπε- συνδέεται άμεσα με την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων και είναι τα εξής:

  • Για πρώτη φορά, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων.
  • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
  • Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης.
  • Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.
  • Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
  • Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας.
  • Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το υπουργείο Εσωτερικών σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.