Πολιτικη & Οικονομια

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή από το ΚΚΕ.

Αντιμέτωπη με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, βρίσκεται η κυβέρνηση, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου άρχισε η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η ένσταση, η οποία έχει προαναγγελθεί από τα δύο κόμματα, αφορά στο άρθρο του νομοσχεδίου που τροποποιεί το καθεστώς προσφυγής στη διαιτησία, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας. Προβληματισμό για τις προωθούμενες διατάξεις έχει διατυπώσει στην έκθεσή του και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή καθιστά, ουσιαστικά, ανέφικτη την προσφυγή στη διαιτησία για την πλειοψηφία των εργαζομένων και με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται ο πυρήνας της συνταγματικής διάταξης για την προστασία της εργασίας.

Πρόκειται, ειδικότερα, για το άρθρο 57 με τον τίτλο «Επίλυση των Συλλογικών Διαφορών με διαιτησία», για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι επιχειρεί να καταργήσει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (άρθρο 16 του Ν. 1876/1990).

Η προωθούμενη διάταξη ορίζει ότι η μονομερής διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρεί, δηλαδή, τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενου με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση που περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από τη δυνατότητα που τους δίνει το Σύνταγμα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποιες επιχειρήσεις, εκτός από αυτές που είναι δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, θα μπορούσαν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνδρομής λόγου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μπορεί να ασκηθεί νομίμως το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής».

  • Το Κίνημα Αλλαγής

Ένσταση αντισυνταγματικότητας υποβάλλει και το Κίνημα Αλλαγής για το άρθρο 57, με το σκεπτικό ότι περιορίζει το πεδίο μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία αλλά και στο άρθρο 53 παρ.8, που αφορά στις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, στο άρθρο 55 για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και στο άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας.

  • Το ΚΚΕ

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί όλων των άρθρων του νομοσχεδίου, θα ζητήσει το ΚΚΕ, το οποίο ούτως ή άλλως έχει καταγγείλει ότι ξηλώνονται τα λίγα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, καθώς η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.