Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει σχέδιο για «ευρωδραχμές»

Η εναλλακτική μετά τα «παράλληλο τραπεζικό σύστημα», «χακάρισμα των ΑΦΜ»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δραχμή - ευρώ
Δραχμή - ευρώ © INTIMENEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Γιάνης Βαρουφάκης και το επιτελείο του είχαν ετοιμάσει το 2015 ολόκληρο σχέδιο για έκδοση ευρωδραχμών.

Το ταραγμένο 2015, όταν το Grexit έγινε πιο πιθανό από ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται πως εκτός από το τα «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» και το  «χακάρισμα των ΑΦΜ» για τη «ρώσικη δραχμή» και για τις IOU «επιταγές», είχε κι άλλο σχέδιο.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του in.gr, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βέλγος συνεργάτης του Γουίλι Ντάνεμπεργκ, επεξεργάζονταν την εισαγωγή στις συναλλαγές της ηλεκτρονικής  «ευρωδραχμής».

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, επί της ουσίας επρόκειτο για ένα εγχείρημα νέου «νομίσματος» που προωθούσε η βελγική εταιρεία «Τipik Communication Agency» μαζί με την πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών «Payservices».

Σύμφωνα με κείμενο που έστειλαν οι προαναφερόμενες ξένες εταιρείες στους έλληνες κρατικούς παράγοντες «μετά την συμφωνία στέλνουμε μία ομάδα ειδικών στην Αθήνα.  Δημιουργούμε το νόμισμα EUDR (ευρωδραχμή) στο σύστημα μας. Επιτρέπουμε σε ορισμένα εξουσιοδοτημένα άτομα να το χειριστούν. Ζητάμε από τις τράπεζες να στείλουν τους καλύτερους προγραμματιστές τους για να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία της «Payservices»  για μεταφορά  δεδομένων λογαριασμών. Ξεκινάμε μετατροπές και μεταδόσεις αρχείων και προσαρμογή κάλυψης για τοπικές ανάγκες».

Όμως κι η συνέχεια των ενεργειών για το σχέδιο της «ευρωδραχμής» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως σημειώνουν οι ξένοι «παραγωγοί» του ηλεκτρονικού νομίσματος « χρειαζόμαστε χώρο στέγασης για την ομάδα 10 ατόμων της Payservices, έναν γραφειακό χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση που να μπορεί να στεγάσει 50 με 100 εργαζόμενους που θα είναι όλοι Ελληνες για να λειτουργούν τα σύστημα EUDR.

Σύμφωνα με τον περαιτέρω σχεδιασμό για την ευρωδραχμή, μνημονευόταν σε άλλο αναλυτικό έγγραφο οι εξής καινοφανείς όσο κι εξαιρετικά επικίνδυνες για την ελληνική οικονομία, ιδέες.

«Τον πρώτο μήνα δημιουργείται μία εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών με βάση σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για το σύστημα πληρωμών) που επιτρέπει την δημιουργία του ηλεκτρονικού χρήματος. Με αυτό αποφεύγεται η αλλαγή του ιδρυτικού νόμου λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος που θα μπορεί να ελέγχει την έκδοση του. Αυτή η εταιρεία που θα ελέγχει το ηλεκτρονικό χρήμα μπορεί να είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία  ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Όλα αυτά τα χρήματα θα είναι ηλεκτρονικά και θα δίνονται  σε πρόσωπα και εταιρείες μέσω κινητών τηλεφώνων, μέσω διαδικτύου ή μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων».

Θα εκδίδονταν 15 δισ. ευρωδραχμές

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του σχεδίου της ευρωδραχμής αυτό περιελάμβανε την έκδοση 15 δισ. ευρωδραχμές.

Πιο συγκεκριμένα, τα 5 δισ. EURD θα δοθούν -σύμφωνα πάντα με το εν λόγω πρόγραμμα- σε ιδιώτες και κάθε άτομο άνω των 18 ετών, μόλις θα ανοίξει λογαριασμό θα λάβει 250 ευρωδραχμές.

Άλλα πέντε δις ευρωδραχμών προβλέπεται ότι θα δοθούν σε επιχειρηματίες. Όποιος εξ αυτών δημιουργήσει σχετικό λογαριασμό θα λάβει 3000 ευρωδραχμές. Ακόμη τα υπόλοιπα πέντε  δις EURD, σύμφωνα με το σχέδιο που είχε φτάσει και στο γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών, θα δινόταν και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, σε έγγραφα περιλαμβανόταν μία λίστα με την προβλεπόμενη χρηματοδότηση 326 δήμων της χώρας από τα Άβδηρα και τις Αχαρνές μέχρι την Ζάκυνθο, την Ζαχάρω και τον δήμο Ζωγράφου.

Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, ο δήμος της Αθήνας θα λάμβανε 364,3 εκατομμύρια ευρωδραχμές  κι η Θεσσαλονίκη 183, 4 εκατομμύρια του σχεδιαζόμενου μέχρι πρόσφατα ηλεκτρονικού νομίσματος. Κι η Πάτρα θα …ικανοποιείτο με 97.191.631 ευρωδραχμές, ο Πειραιάς με 84.004.000  «νομίσματος» αλά ΣΥΡΙΖΑ κι η Λάρισα θα γέμιζε με 67.000,000 θεωρητικές ευρωδραχμές.

Το σχέδιο δηλαδή αφορούσε μπόλικο… ανύπαρκτο χρήμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως επίσης συμπληρωνόταν «το υπουργείο Ελληνικής Οικονομίας λαμβάνει έναν κεντρικό λογαριασμό για να διαχειρίζεται το νέο EUDR παγκόσμια Όλοι οι Έλληνες πολίτες αποκτούν αυτόματα έναν EUDR λογαριασμό σαν βασικό δικαίωμα πολίτη . Όλες οι Αξίες λογαριασμών σε EUR, σε τράπεζες που καταρρέουν μετατρέπονται σε EUDR (υπάρχοντες λογαριασμοί, δάνεια, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) χωρίς να χάσουν αξία. Οποιοδήποτε τηλέφωνο γίνεται ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι . Κάθε έμπορος μπορεί να γίνει ΑΤΜ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.