Πολιτικη & Οικονομια

Στους Μπανερτζί, Ντιφλό και Κρέμερ το Νόμπελ Οικονομίας για το 2019

Για το έργο τους στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στους Μπανερτζί, Ντάφλο και Κρέμερ το Νόμπελ Οικονομίας για το 2019

Οι οικονομολόγοι Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Έσθερ Ντιφλό και Μάικλ Κρέμερ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019 διότι δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

«Οι φετινοί βραβευθέντες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις για τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας», ανέφερε η ακαδημία σε ανακοίνωση.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολαρίων).

Σύμφωνα με την Ακαδημία, το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο», ανέφερε η Ακαδημία. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες».

Το βραβείο για την Οικονομία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 830.000 ευρώ), προστέθηκε αργότερα στην ομάδα των πέντε βραβείων που θεσπίστηκαν σύμφωνα με την διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ. Καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.

Το σημερινό είναι το τελευταίο Νόμπελ για φέτος ενώ έχουν ήδη γίνει γνωστοί οι νικητές για τα αντίστοιχα βραβεία για την ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, τη λογοτεχνία καθώς και για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Ντιφλό η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Οικονομίας

Όπως σημειώνει ο Guardian, η Έσθερ Ντιφλό γίνεται η δεύτερη γυναίκα και το νεότερο άτομο που κατακτά το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας στα 50 χρόνια που απονέμεται. Μοιράζεται το βραβείο και με τον γεννηθέντα στην Ινδία, Αμερικανό Μπανερτζί και τον επίσης Αμερικανό Κρέμερ.  

Όπως εξήγησε η Ντιφλό, οι τρεις επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις «βαθιές, αλληλένδετες, ρίζες της φτώχειας». Πολύ συχνά, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών γενικεύουν όσον αφορά στους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, θεωρώντας ότι είναι απολύτως απελπισμένοι ή τεμπέληδες ή χωρίς επιχειρηματικό πνεύμα, χωρίς να κατανοούν τα αίτια, εξηγεί η ίδια και τονίζει ότι η προσέγγιση που ακολουθούν είναι να ξεχωρίσουν κάθε πρόβλημα και να το εξετάσουν επιστημονικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντέδρασε στο άκουσμα της νίκης τους, σημείωσε ότι δεν περίμενε να είναι υποψήφιοι παρά μόνο όταν θα είναι αρκετοί μεγαλύτεροι σε ηλικία. Η ίδια είναι 46 ετών, ενώ ο Μπανερτζί 58 και ο Κρέμερ 54.

Προσθέτει ότι το βραβείο αναγνωρίζει επίσης τη δουλειά εκατοντάδων ερευνητών που εργάζονται πάνω στην παγκόσμια φτώχεια. Είναι ένα κίνημα που είναι πολύ μεγαλύτερο από τους τρεις μας, τονίζει.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πως αισθάνεται που έγινε η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Οικονομίας εκφράζει την ελπίδα να εκπροσωπήσει όλες τις γυναίκες στον κλάδο τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης.

«Είμαστε μια εποχή που αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε στο επάγγελμα ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ο ένας τον άλλον ιδιωτικά και δημοσίως δεν ευνοεί πάντα ένα πολύ καλό περιβάλλον για τις γυναίκες. Δείχνοντας ότι είναι δυνατό για τις γυναίκες να πετύχουν και να αναγνωριστούν για την επιτυχία, ελπίζω ότι θα εμπνεύσει πολλές άλλες γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται, και πολλούς άντρες να τους δείξουν τον σεβασμό που αξίζουν, όπως κάθε ένας άνθρωπος ξεχωριστά».