Πολιτικη & Οικονομια

Τι είπε ο Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Η χώρα σε καλό δρόμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η κρίση πέρασε, πάμε για ανάπτυξη, έχουμε σοβαρούς στόχους για την προεδρία της Ελλάδας το εξάμηνο που άρχισε». Αυτό ήταν το «ζουμί» από την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε. Τα κύρια σημεία της ομιλίας Σαμαρά: 

Για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Η ενωμένη Ευρώπη δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια. Η κρίση μάς έδειξε ότι χρειαζόμαστε ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.

-Σας μιλάω ως πρωθυπουργός της Ελλάδας που δοκιμάστηκε από την κρίση. Δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη χώρα της ΕΕ. Δοκιμάστηκε από δικά της λάθη. Δοκιμάστηκε και από λάθη του πρώτου προγράμματος, όπως ο πολλαπλασιαστής. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε.

-Η Ελλάδα υπέφερε και υποφέρει, αλλά κατάφερε να σταθεί όρθια.

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της. Με άλλα λόγια: «we delivered».

Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2014

Προσπαθούμε τώρα να επιτύχουμε την ανάπτυξη για να επιτύχουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

· Όλα αυτά τα επιτύχαμε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της Ευρώπης.

· Έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος. Τα επισήμανα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Τα σφάλματα αυτά τα διορθώσαμε όταν γίναμε κυβέρνηση

Για την ελληνική προεδρία και τους στόχους της

· Πριν από ενάμιση χρόνο η χώρα μου ήταν στο χείλος της καταστροφής. Κάποιο προεξοφλούσαν τη διάλυση της ευρωζώνης. Τώρα αναλαμβάνουμε την προεδρία της ΕΕ. Είμαστε το σύμβολο ότι η Ευρώπη μπορεί.

· Η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε μία χώρα ξεχωριστά, αλλά με κοινή δράση όλων των χωρών-μελών.

· Η ελληνική προεδρία θα προσπαθήσει για την επίτευξη των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

· Η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης.

· Χτες υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων.

· Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της ρευστότητας για τους καταθέτες.

· Στην ατζέντα βρίσκεται η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στη μετανάστευση. Χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων, συνευθύνη αναλογικότητα στην κατανομή των βαρών και συμμετοχή τρίτων χώρων από όπου περνούν τα μεταναστευτικά ρεύματα

· Προωθούμε νέα πνοή στη θαλάσσια πολιτική. Επαναπροσδιορισμός της για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Θα κινηθούμε σε δύο άξονες: Ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας) και ασφάλεια.

· Ο υποθαλάσσιος πλούτος μπορεί να δώσει λύση στο θέμα των ενεργειακών αναγκών της Ένωσης και να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής ανασφάλειας.

Μ.Φ.