Πολιτικη & Οικονομια

Η θεία αρρώστησε

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η θεία Ευτέρπη αρρώστησε και αναγκαστήκαμε να την πάμε στο νοσοκομείο «Χ». Ταλαιπωρημένη από γερή γρίπη, με ψυχολογικά προβλήματα, βρέθηκε στη μονάδα βραχείας νοσηλείας για τις πρώτες εξετάσεις. Δυστυχώς, η εισαγωγή έγινε μια μέρα πριν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποσύρουν από την κυκλοφορία το 25άρι, οπότε το πληρώσαμε κανονικότατα (αλήθεια, τώρα που ακυρώθηκε το μέτρο θα πάρουμε το ποσό πίσω ή θα το «εξαργυρώσουμε» με ισοδύναμα...τσιγάρα;)

Στο δεύτερο όροφο της πανεπιστημιακής κλινικής, η θεία βρέθηκε σε ένα δίκλινο με υποφερτές συνθήκες. Μόνο που οι ατελείωτοι θάλαμοι, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, εξυπηρετούνταν από δύο μόλις νοσοκόμες. Έτρεχαν και δεν έφταναν. Καμικάζι!

Την πρώτη μέρα η θεία Έφη ήταν ανήσυχη. Είπαμε στο προσωπικό ότι χρειάζεται άμεσα τα ψυχοφάρμακά της. Η συμβουλή τους; Να πάμε να τα πάρουμε από ένα φαρμακείο, γιατί η κλινική δεν τα διέθετε και υπήρχε μια γραφειοκρατία που θα καθυστερούσε τη χορήγησή τους δυο μέρες. Τα πήραμε (κόστος 50 ευρώ).

Η άλλη μου θεία-ηρωίδα, στο προσκεφάλι της ασθενούς από το πρωί μέχρι το βράδυ, αποχωρούσε εξαντλημένη κατά τις 11 τη νύχτα. Μέχρι το πρωί, η ιδιαίτερη νοσοκόμα. Ταρίφα, κοντά 90 ευρώ η διανυκτέρευση. Επί τέσσερις μέρες, ευρώ 360. Αναλώσιμα (χαρτιά υγείας κ.λπ.) ανάλογα με τη μέρα. Καλού κακού, φέρναμε κάτι οι συγγενείς. Κόστος, απροσδιόριστο.

Οι γιατροί έκαναν σωστή δουλειά. Μετά από τέσσερις μέρες, ήρθε η ώρα για το εξιτήριο. Το πήραμε λίγο πριν από το μεσημέρι, αλλά περιμέναμε το ασθενοφόρο για τη μεταφορά στο σπίτι. Οι ώρες περνούσαν, αλλά λόγω των επειγόντων περιστατικών δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Τελικά μας είπαν πως πριν από τις 9 το βράδυ δεν είχαμε ελπίδα. Έτσι, μισθώσαμε ιδιωτικό ασθενοφόρο για τη θεία, κόστος 50 ευρώ.

Τελικά, καθαρίσαμε με μια 500άρα. Κακό του κεφαλιού μας! Αν η θεία αρρώσταινε μια μέρα μετά, αν φυλάγαμε καραούλι και τη νύχτα, αν κάναμε υπομονή δύο μέρες για τα ψυχοφάρματα, αν περιμέναμε εννιά ώρες μέχρι να έρθει διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, δεν θα πληρώναμε μία...