Πολιτικη & Οικονομια

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Καμία υποχωρητικότητα σε Αιγαίο και Κυπριακό

Οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας στον απόηχο της νέας προκλητικής δήλωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχωρητικότητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αρχής της εθνικής μας πολιτικής τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να τοποθετηθεί για τη νέα προκλητική δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις στα ελληνοτουρκικά ώστε να αποκτήσει διπλωματικά ερείσματα στην Ευρώπη για τα αιτήματα που έχει αυτήν τη στιγμή» σχολίασε ο υπουργός, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση για την απάμβλυνση της έντασης. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, η πολιτική της Τουρκίας που εγκαταλείπει τον διάλογο και τον ορθό λόγο είναι μια πολιτική που δεν πρόκειται να περάσει. «Από τη διμερή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν περιμένουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης» ξεκαθάρισε. 

Καλύτερη φύλαξη των συνόρων

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με ενεργοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Frontex. Στόχος επίσης, είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας, όπου επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες.

«Οι υφιστάμενες δομές δεν είναι επαρκείς με την πολύ μεγάλη αύξηση των ροών. Κυρίως χρειάζεται παρά πολύ ταχεία διαδικασία για την επεξεργασία των αιτήσεων άσυλου» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα συζητηθεί νομοσχέδιο που θα προταθεί από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα εκσυγχρονίζει συνολικά με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα τη διαδικασία χορήγησης ασύλου».