Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης σε Bloomberg: «Να κάνω την Ελλάδα success story της Ευρωζώνης»

Τι είπε ο πρωθυπουργός για πρωτογενή πλεονάσματα, επενδύσεις και μείωση φόρων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Bloomberg για το πώς σκοπεύει να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Bloomberg έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός μίλησε στο οικονομικό πρακτορείο για το πώς σκοπεύει να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα βγήκε από μια 10ετή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εξηγώντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο. «Η Ελλάδα θα είναι το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» ξεκαθάρισε, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρωθεί νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ.

«Κάτι πραγματικά αλλάζει στην Ελλάδα. Εχουμε μια ισχυρή εντολή. Το επενδυτικό κλίμα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας στην Ελλάδα που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με επιθετικό τρόπο. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να κάνουμε ευκολότερο σε διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν. Θέλουμε να δώσουμε λύση στο τραπεζικό μας πρόβλημα. Ο στόχος μου είναι πολύ απλός. Θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα 3 με 4 χρόνια» εξήγησε.

Κυριάκος Μητσοτάκης/ © ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται ξανά, προτιθέμεθα να αποπληρώσουμε τα δάνεια μας στο ΔΝΤ, το βάρος του χρέους μας γίνεται  μικρότερο αλλά και το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο εάν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» πρόσθεσε.

«Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα»

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από τη μεριά των εταίρων.

«Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020 -κάτι που θα περιγράφεται και στον προς κατάθεση προϋπολογισμό. Ωστόσο, τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθέντων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι το «μομέντουμ» είναι υπέρ της Ελλάδας, ώστε να πείσει τους εταίρους της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι ενέργειες για τα «κόκκινα δάνεια» 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», ενώ μίλησε και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Έχουμε κινηθεί γρήγορα ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να παράσχουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Κινούμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.  Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση του θέματος των τραπεζών καθώς και την δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου» σημείωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέλιος Πέτσας στη Νέα Υόρκη © ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Και συμπλήρωσε: «Αν αποκαταστήσουμε αυτούς τους τρεις πυλώνες δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει η Ελλάδα σε μια υγιή ανάπτυξη και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση».

Τι είπε στον Ερντογάν

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι του έθεσε το ζήτημα του προσφυγικού.

Όπως είπε, η γειτονική χώρα «μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας». Ανέφερε επίσης, ότι η ευρωτουρκική συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win), σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη/© INTIMENEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.