- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ - Ποιοι άλλοι συμμετείχαν
Επί τάπητος όλα τα «καυτά» θέματα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη.
Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας έγινε σε καλό κλίμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, ώστε να οικοδομηθεί ένα καλύτερο κλίμα προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.
«Χαίρομαι που σας βλέπω», ήταν τα πρώτα λόγια του Ερντογάν όταν ξεκίνησε η συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Χαίρομαι που σας βλέπω με τη νέα μου ιδιότητα». Οι δύο πολιτικοί είχαν συναντηθεί στο παρελθόν, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα «καυτά» θέματα: Από τις προσφυγικές ροές και το Κυπριακό μέχρι τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση να δίνεται στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών Ελλάδας-Τουρκίας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Αναφορά έγινε και στις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την ελληνική πλευρά να προσέρχεται στη συνάντηση για να επαναλάβει την πρόταση περί «επανεκκίνησης στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας χωρίς απειλές». Για το Κυπριακό η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για την εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Για το προσφυγικό συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη -θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Από την τουρκική πλευρά έγινε αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης:
- ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,
- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,
- ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης,
- η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και
- ο Δημήτρης Μητρόπουλος.
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν:
- Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και
- ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εξαπολύοντας παράλληλα απειλές προς τη Συρία και τους Κούρδους. Επιπλέον, καταλόγισε ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για τη μη επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως «είμαι ανοικτός σε συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές (win-win) προτάσεις».