- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το δάσος πίσω από την Γκρέτα Τούνμπεργκ
Η κατάσταση, λένε όλοι οι ειδικοί, θα γίνει σύντομα μη αναστρέψιμη
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής
Πώς θα μπορούσε να είναι το δέντρο που κοιτάμε στο δάσος που χάνουμε; Θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι. Θα μπορούσε να είναι ένα κορίτσι που το λένε Γκρέτα και είναι 16 χρόνων και ξεκίνησε πριν από καιρό έναν μοναχικό αγώνα στην πατρίδα της, τη Σουηδία, για να φτάσει χθες να μιλήσει στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Πολύ θεατρική; Οπωσδήποτε επιτηδευμένη; Τόσο οργισμένη που μοιάζει ψεύτικη; Αφύσικη για την ηλικία της; Απλώς αντιπαθητική; Μπορεί όλα αυτά μαζί και πολλά ακόμη. Στην ελληνική επικράτεια των σόσιαλ μίντια μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες ποστ – μαζέψτε το μικρομέγαλο, έχει πέσει θύμα των δικών της, σιγά μην ανακάλυψε μόνη της την κλιματική αλλαγή, υπάρχει ολόκληρος επικοινωνιακός μηχανισμός που τη στηρίζει, κάνει καριέρα, κρύβεται πίσω από το Ασπεργκερ, είναι υποκρίτρια, μα γιατί δεν κάθεται να ανοίξει κανένα βιβλίο, το παιδί θέλει παρακολούθηση.
Ένας χείμαρρος από σχόλια, ένας χείμαρρος που γίνεται εύκολα οχετός και που μπορεί να έπνιγε την Γκρέτα εάν η Γκρέτα ξεκινούσε τον μοναχικό της αγώνα στην πλατεία Κλαυθμώνος ή που, από την άλλη, μπορεί να την πείσμωναν ακόμη περισσότερο, να χαλύβδωναν ακόμη περισσότερο ένα κορίτσι κι ας μοιάζει ήδη αφύσικα χαλύβδινο για τα 16 της χρόνια.
Ωραία, αλλά αυτό δεν είναι παρά το δέντρο, δεν είναι το δάσος. Είναι το δέντρο που κοιτάει κανείς χάνοντας το δάσος – και το δάσος αυτή τη φορά χάνεται κυριολεκτικά. Όχι η Γκρέτα αλλά ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής είναι αυτός που δεν θα έπρεπε να χάσει κανείς από τα μάτια του. Κι αυτό δεν το λέει εκείνο το υπερβολικά θεατρικό, αφύσικα οργισμένο κορίτσι. Το λέει πλέον ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα, ενδεχομένως λιγότερο θεατρικά και επιτηδευμένα αλλά οπωσδήποτε εξίσου δραματικά: Η κατάσταση, λένε όλοι οι ειδικοί, θα γίνει σύντομα μη αναστρέψιμη.
Δεν ακούγεται μήπως ωραία από ένα κορίτσι που μοιάζει να φωνάζει τόσο αφύσικα όσο αφύσικο θα φαινόταν να φωνάζει ένα δέντρο; Μπορεί. Αλλά να που καμία φωνή δεν ακούστηκε τόσο δυνατά και τόσο καθαρά όσο η δική της. Και δεν ακούστηκε όχι επειδή οι γονείς της είναι όσο έμπειροι ή όσο επιτήδειοι χρειάζεται για να την κάνουν σταρ αλλά επειδή κανέναν επιστήμονα δεν χρειάστηκε να ειρωνευτεί ο Ντόναλντ Τραμπ και όλοι οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής για να απαξιώσουν τα επιστημονικά του συμπεράσματα ή την ανθρώπινη αγωνία του.
Είναι, πολιτικά, το λεπτό σημείο της ιστορίας: Ειρωνεύεται κανείς κάποιον που τον έχει ειρωνευτεί ο Τραμπ; Στέκεται επικριτικά απέναντι σε ένα κορίτσι που προκαλεί αμηχανία σε έναν από τους χειρότερους ηγέτες που γνώρισε ποτέ το δυτικό ημισφαίριο; Κι αν αυτός ο πρόεδρος ειρωνεύεται το δέντρο επειδή αδυνατεί να δει το δάσος, πώς λοιδορούν κι αυτοί οι πολλοί των σόσιαλ μίντια το δέντρο ενώ έχουν δει το δάσος με τα μάτια τους; Το δάσος, το ξέρουμε, υπάρχει και κινδυνεύει. Και στο δάσος που υπάρχει πίσω της δείχνει τόσο καιρό η Γκρέτα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζητήθηκαν οι δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ - Σχεδία», που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των αστέγων
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης που έγιναν πράξη φέτος
Τι αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή της
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και την πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής
Τα λάθη και η πελατειακή νοοτροπία είδαμε πού μας οδήγησαν. Οι επιλογές που γίνονται σήμερα θα καθορίσουν αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση ή αν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο.
Τι προβλέπεται για την κύρια σύνταξη και τη προσωπική διαφορά
Το μήνυμα προς τους αγρότες - Τι λέει για τους οδικούς αποκλεισμούς
Τι θα παρέχει στους δικαιούχους
«Με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν χαθεί πόροι δισεκατομμυρίων για τον πρωτογενή τομέα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλες χαμένες χρονιές» σημειώνει η «Αθήνα Ψηλά»
Στόχος η πλήρης εξόφληση των διακρατικών δανείων του Μνημονίου έως το 2031
Οι ημερομηνίες πληρωμής των τριών δόσεων
Επενδύσεις 420 εκατ. ευρώ και νέοι κανόνες στον σιδηρόδρομο με αυστηρότερες ρήτρες
Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα σε Hellenic Train και Alstom
Τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος
Αφορά την προκήρυξη 1Κ/2024
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η πιλοτική εγκατάσταση καμερών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.