Πολιτικη & Οικονομια

Αύριο στην Αθήνα οι 28 Ευρωπαίοι Επίτροποι

Αρχίζει επίσημα η ελληνική προεδρία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με τελετή στο Ζάππειο και εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, θα κηρυχτεί αύριο, μπροστά στους 28 Ευρωπαίους Επιτρόπους, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας.

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης έχουν τέσσερα θέματα: η ανάπτυξη - απασχόληση, η ΟΝΕ, τη διαχείριση της μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής (ΑΟΖ κλπ). Τους επόμενους μήνες θα οργανωθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών (τα 13 στο Ζάππειο και των υπουργών Εξωτερικών στο Λαγονήσι).

Ο προϋπολογισμό της ελληνική προεδρίας φτάνει τα 50.000.000 και θεωρείται λιτός. Πρόκειται για την πέμπτη ελληνική προεδρία και την πρώτη με πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας (κ. Αντώνης Σαμαράς) αφού οι προηγούμενες (1983, 1988, 1994, 2003) είχαν συμπέσει με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαιτερότητα αυτής της προεδρίας είναι ότι η προεδρεύουσα χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας (λόγω μνημονίου), πράγμα που προκαλεί καγχασμούς στην Ευρώπη. Από την άποψη αυτή, πολύ ουσιαστικότερες θα είναι οι επαφές με την τρόικα, η οποία αναμένεται τη ερχόμενη βδομάδα, και οι αποφάσεις του Eurogroup την 27η Ιανουαρίου.

Μ.Φ.