Πολιτικη & Οικονομια

Βαρβιτσιώτης για ιρανικό τάνκερ: Καμία διευκόλυνση από την Ελλάδα

«Έχουμε υποστεί πιέσεις και υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές αρχές» ξεκαθάρισε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
varvitsiotis.gif

«Δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του πετρελαίου προς τη Συρία», το μήνυμα Βαρβιτσιώτη για το ιρανικό τάνκερ που κατευθύνεται προς Καλαμάτα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο» ξεκαθάρισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το ιρανικό τάνκερ που κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, πρόσθεσε: «Έχουμε υποστεί πιέσεις και υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές αρχές». Όπως είπε, η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ -χώρα με την οποία υπάρχει στενή συνεργασίας.

Με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε διευκόλυνση στο «Adrian Darya» (σ.σ. πρώην «Grace 1») μπορεί να θεωρηθεί παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει διατυπωθεί με σαφήνεια.

Το φορτίο δεν εμπίμπτει σε ευρωπαϊκούς περιορισμούς

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει» ανέφερε και επεσήμανε ότι το φορτίο του «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη διακίνηση ιρανικού πετρελαίου». Αυτός, εξάλλου, όπως είπε, ήταν και ο λόγος που αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις.

«Σε κανένα ενδεχόμενο, εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του πετρελαίου προς τη Συρία. Δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία» εξήγησε.

«Δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο»

Και ξεκαθάρισε ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το τάνκερ «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», όμως σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

Κανένα αίτημα από το Ιράν

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με τη στήριξη της Τεχεράνης», ανέφερε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικράτηση της ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.