Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καταρτίσει ισολογισμό

Παρά τις «περίεργες» αιτιάσεις περί μη καταγραφής της περιουσίας του

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βασίλης Βενιζέλος εξηγεί γιατί ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καταρτίσει ισολογισμό.

Προσερχόμενος χθες το πρωί στην κεντρική υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό».

Τι είναι ο ισολογισμός, όμως;

Γενικά, ισολογισμό λέμε τον λογιστικό πίνακα που εμφανίζει τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις ενός Οργανισμού ή μιας εταιρείας, ενώ αναφέρεται σε  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και, φυσικά, σε ενιαίο νόμισμα.

Δεν θα μπορούσε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να έχει καταρτίσει ισολογισμό, για παράδειγμα, για τα έτη χρήσης 2017 – 2018, επειδή δεν κατεγράφη λογιστικά το 2011 η περιουσία των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία εντάχθηκαν τότε στον νέο δημόσιο φορές ασφάλισης Υγείας;

Αυτό είναι το κύριο, το μοναδικό, θα λέγαμε, «επιχείρημα» όλων εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν χθες και σήμερα ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε χθες από… άγνοια και… παραπληροφόρηση στην παντελή ανυπαρξία ισολογισμών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ! Εννοούν άγνοια και παραπληροφόρηση για τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, λένε, δεν γνωρίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί, καταστατικά και εκ της ανυπαρξίας καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων, να συντάξει ισολογισμό για όποιο έτος χρήσης…

Μα, ο ιδρυτικός νόμος του ΕΟΠΥΥ επιβάλλει ρητώς στο Δημόσιο και στα επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία να καταγράψουν την περιουσία τους. Εάν αυτή δεν έχει καταγραφεί, και πράγματι δεν έχει καταγραφεί, τότε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατακεραύνωσε εκείνους οι οποίοι επέδειξαν τη σχετική αβελτηρία και δεν προχώρησε  σε σχετική ανάθεση σε λογιστικούς οίκους, προκειμένου αυτό το έλλειμμα, η καταγραφή της περιουσίας των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων Υγείας της χώρας μας, να εκλείψει οριστικά και δια παντός; Τότε δεν είναι σίγουρο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να καταρτίσει με ευκολία τους ισολογισμούς του;

Πρόκειται για μία μεγάλη ευκολία: Η ανυπαρξία ισολογισμών, η οποία παράγει, στη συνέχεια, ανυπαρξία υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ να καταρτίσει ισολογισμό, λύνει κάποια χέρια, ως προς τη διαχείριση των πλούσιων οικονομικών του Οργανισμού, ο οποίος διαθέτει σήμερα ετήσιο προϋπολογισμό, ο οποίος ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ…

Το γεγονός ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει εμφανισθεί ως επικριτική του Βασίλη Κικίλια, όσον αφορά τα περί ανυπαρξίας ισολογισμών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, κάτι μας δείχνει…