Πολιτικη & Οικονομια

Μιχαηλίδου: Σκέψη να μην παίρνουν τα 2.000 ευρώ οι πλούσιοι

«Επίδομα τοκετού σε κάθε νέα γέννα για όλους»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δόμνα Μιχαηλίδου
Δόμνα Μιχαηλίδου © INTIME NEWS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα τοκετού 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννα από 1η Ιανουαρίου 2020. Σκέψη να εξαιρεθούν τα υψηλά εισοδήματα.

Το επίδομα των 2.000 ευρώ, που θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2020, θα δίνεται σε όλους όσοι γίνονται για πρώτη φορά γονείς και όχι μόνο σε όσους είναι κάτω των 30 ετών. Μοναδική εξαίρεση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην ενημερωτική πρωινή εκπομπή του Open Beyond είπε ότι οι παροχές για το δημογραφικό είναι οριζόντιες για όλους και έχουν ήδη προϋπολογιστεί. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, η κα Μιχαηλίδου απάντησε: «Υπάρχει η σκέψη να μη λαμβάνουν το επίδομα οι γονείς με πολύ υψηλά εισοδήματα» και πρόσθεσε ότι εάν αυτή η εξαίρεση δώσει την ελευθερία στην κυβέρνηση  να αυξήσει λίγο παραπάνω το επίδομα για τους πιο ασθενείς οικονομικά γονείς, θα μπορέσει να το κάνει. 

«Τα 2.000 ευρώ για κάθε γέννα που προϋπολογίζονται για τον προϋπολογισμό του 2020 είναι για κάθε γέννα που γίνεται στη χώρα, είναι οριζόντια και είναι για όλους. Στα πολύ υψηλά εισοδήματα αυτό που σκεφτόμαστε είναι να μην το εφαρμόσουμε. Αν αυτό μας αφήνει ένα περιθώριο ελευθερίας έτσι ώστε για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, για τους πολύ ευάλωτους, να αυξήσουμε λίγο παραπάνω το επίδομα, αυτό θα είναι προτεραιότητα απόλυτη», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Μιχαηλίδου.

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Εργασίας ελπίζει σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής ώστε οι διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος να γίνονται αυτόματα. «Ο πρωθυπουργός θέλει να προστατέψει την οικογένεια και τους πιο αδύναμους», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας.

Επιπλέον, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Δεν καταργούμε και δεν μειώνουμε τα επιδόματα αλλά ερχόμαστε και τα ενισχύουμε πολύ στοχευμένα. Η στόχευσή μας είναι οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακά μονάδες και η στόχευσή μας είναι η οικογένεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε και να απαντήσουμε στην πολύ μεγάλη πρόκληση της γενιάς μας, που είναι το δημογραφικό». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο κόσμος που παίρνει τα επιδόματα πραγματικά τα χρειάζεται».

«Προϋπολογίζουμε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 1 δισ. ευρώ» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου και συμπλήρωσε ότι «η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, ξεριζώνεται με δουλειές, γι' αυτό και υπάρχει όλη η οριζόντια και καθετοποιημένη πολιτική κατεύθυνση και στρατηγική της κυβέρνησης για επενδύσεις για νέες καλοπληρωμένες δουλειές».

Ερωτηθείσα πόσα χρήματα θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, απάντησε ότι «ο πρώτος δικαιούχος λαμβάνει 200 ευρώ και ο δεύτερος 100 ευρώ. Από κει και πέρα, θα είναι 50 ευρώ ανά παιδί. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα λάβει 400 ευρώ».

«Τα τινά που εξετάζουμε είναι δύο, το ένα είναι μία οριζόντια αύξηση του πλαφόν σε όλα τα εισοδήματα και το δεύτερο είναι ότι εντοπίζουμε ποια κομμάτια του πληθυσμού είναι πιο κοντά στο όριο της απόλυτης φτώχειας, δηλαδή ποιοι έχουν περισσότερη ανάγκη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να ενισχυθούν. Κι αυτό που βλέπουμε είναι ότι πιο κοντά στο όριο της απόλυτης φτώχειας είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικογένειες με τα ανήλικα τέκνα», επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι παροχές του πρωθυπουργού της χώρας μέσα από το υπουργείο μας για το δημογραφικό είναι οριζόντιες και είναι για όλους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Κικίλιας: Συνέντευξη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Βασίλης Κικίλιας: «Προστατεύουμε και βοηθούμε τους πολίτες στον δύσκολο κόσμο της κλιματικής κρίσης»

Μια συζήτηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.