Πολιτικη & Οικονομια

ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης δημιουργεί γύρω του μια τερατώδη δομή

Η ανακοίνωση για το νομοσχέδιο της ΝΔ που αφορά στο επιτελικό κράτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο της Βουλής
Το κτίριο της Βουλής/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Ο κ. Μητσοτάκης μάς επιστρέφει με γρήγορα βήματα στο παρελθόν», το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο που αφορά στο επιτελικό κράτος.

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο της ΝΔ για το επιτελικό κράτος πηγαίνει τη χώρα «πιο πίσω και από τη δεκαετία του '60» εξέφρασε το ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός δημιουργεί «ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κ. Μητσοτάκη... μια τερατώδη δομή εκατοντάδων εκλεκτών οι οποίοι θα αποτελούν το μακρύ χέρι του Αυτοκράτορα στη διοίκηση».

Αναλυτικά:

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει το ελληνικό κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του 60 επαναφέροντας την «ενός ανδρός αρχή» ως νέα λογική της διοίκησης. Αυταρχικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά πολέμησαν, επανέρχονται πλέον ενδεδυμένες με τον μανδύα του επιτελικού κράτους.

Είναι ενδεικτικό ότι κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο που κατά τα λοιπά επικαλείται τις αρχές καλής νομοθέτησης και δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο δείγμα της αυταρχικής λογικής που το διέπει.

Δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κ. Μητσοτάκη. Δημιουργεί γύρω από τον εαυτό του μια τερατώδη δομή εκατοντάδων εκλεκτών οι οποίοι θα αποτελούν το μακρύ χέρι του Αυτοκράτορα στη διοίκηση.

Ένα επιτελικό κράτος θα σήμαινε εξορθολογισμό της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση να είναι ένα ευέλικτο και λιτό κράτος-στρατηγείο για την ανάπτυξη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του παράγει περισσότερη γραφειοκρατία και σύγχυση παρά λύνει προβλήματα. Για παράδειγμα, δημιουργεί ένα παράλληλο στρώμα παραδιοίκησης σε κάθε Υπουργείο με την ύπαρξη δύο κατηγοριών γραμματέων, Γενικών και Υπηρεσιακών. Ξεπερνώντας ακόμα και τους πελατειακούς ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστερούσε την αποκομματικοποίηση της διοίκησης βάσει του ν.4369/2016, επέλεξε με κομματικά κριτήρια 52 γραμματείς τους οποίους πλαισιώνει με ένα μικρό στρατό μετακλητών.

Η πολυδιαφημισμένη λοιπόν μείωση των μετακλητών αποδεικνύεται «φούσκα», αφού ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του κρατάνε το δικαίωμα να τους αυξάνουν κατά βούληση με δικές τους αποφάσεις.

Σε ότι αφορά τη νέα Ενιαία Αρχή Διαφάνειας πρόκειται για αναδόμηση υπαρχουσών δομών χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της. Μια επιλογή που δεν ανταποκρίνεται στο ευαίσθητο θέμα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Ο στα λόγια μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης μας επιστρέφει με γρήγορα βήματα στο παρελθόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απολαυστική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ (και ο φόβος του Μητσοτάκη)
Η απολαυστική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ (και ο φόβος του Μητσοτάκη)

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βασικότερη από τις αιτίες της κυριαρχίας της Νέας της Δημοκρατίας (με δεύτερη σημαντικότερη να είναι η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως εναλλακτικός ΣΥΡΙΖΑ)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.