Πολιτικη & Οικονομια

Εμπρός για ένα νέο Μάτι

Και γιατί να μη γίνει το ίδιο με τον Θύμιο τον Λυμπερόπουλο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών;

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
310547_2_1.jpg
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / INTIME NEWS

Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στην τραγωδία στο Μάτι, διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η τραγωδία στο Μάτι ήταν τόσο μεγάλη και ο χρόνος που έχει περάσει τόσο λίγος που δεν χρειάζεται να σας τη θυμίσω. Το ίδιο φαντάζομαι πως ισχύει και για τις μαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο ρύθμιζαν την κυκλοφορία και κατηύθυναν τους οδηγούς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό που ίσως χρειάζεται να σας θυμίσω είναι οι δηλώσεις του τότε αρχηγού της αστυνομίας, του Κωνσταντίνου του Τσουβάλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρέα με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον σύντροφο υπουργό Νίκο Τόσκα και τον σύντροφο Τζανακόπουλο, τρεις μέρες μετά την τραγωδία. Εκεί ο κύριος Τσουβάλας δήλωσε «περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Έκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους».

Δεν γνωρίζω τα στάνταρ του κυρίου Τσουβάλα κι έτσι δεν ξέρω τι εννοεί ως «εξαιρετική» δουλειά. Δεν ξέρω επίσης αν εννοεί ως «αποτελεσματική» μια δουλειά η οποία έχει ένα κάποιο, οποιοδήποτε, αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τη λέξη μόνο όταν το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, αλλά η διαφορετική χρήση προφανώς και δεν απαγορεύεται. Αυτό που ξέρω είναι πως ο Κωνσταντίνος ο Τσουβάλας, ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι, ο άνθρωπος που βρήκε τη δουλειά τη δική του και των υφισταμένων του «εξαιρετική και αποτελεσματική», διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δεν ξέρω αν αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο ικανός που δημόσια τάξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν στο υπουργείο. Βέβαια, η περίοδος της αρχηγίας του ήταν από το 2016 έως το 2018, περίοδος η οποία δύσκολα θα χαρακτηριστεί ως βασιλεία της νομιμότητας, αλλά μπορεί να μην του είχε επιτραπεί να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του κι εκείνος να είπε ένα «μάλιστα» και να κάθησε στην αναπαυτική θέση του αρχηγού περιμένοντας καρτερικά την ευκαιρία να δείξει ποιος πραγματικά είναι.

Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι η ανακοίνωση που είχε εκδόσει η Νέα η Δημοκρατία μετά τη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου και στην οποία όποιος ήξερε ανάγνωση μπορούσε να διαβάσει τα εξής: «Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, – με τη συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας – προκαλεί μόνον οργή. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ» (αν σας φαίνεται δύσκολο να το πιστέψετε, αυτό είναι το λινκ).

Η Νέα η Δημοκρατία είναι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές, ο τότε αρχηγός της είναι ο σημερινός πρωθυπουργός και κάπως δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς γίνεται «ο επικεφαλής σώματος ασφαλείας ο οποίος συνέδραμε σε μια θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης» να θεωρείται ο καταλληλότερος για μια θέση γενικού γραμματέα.

Οι μόνες πιθανές εξηγήσεις είναι: α) η Νέα η Δημοκρατία ως αντιπολίτευση έλεγε βλακείες με ξεχωριστή επιπολαιότητα αδιαφορώντας για την πραγματικότητα ή β) η κυβέρνηση της Νέας της Δημοκρατίας σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της δημόσιας τάξης στήνοντας επικοινωνιακές παραστάσεις και θέλει τη συνδρομή κάποιου με σχετική εμπειρία.

Φυσικά οι συμπολίτες που πιστεύουν ότι ακόμα και οι κλανιές της νέας κυβέρνησης μυρίζουν γιασεμί έσπευσαν να δικαιολογήσουν τους αλάθητους της Πειραιώς λέγοντας και γράφοντας ότι ο κύριος Τσουβάλας μπορεί να ελέγξει την ΕΛ.ΑΣ. και ότι, εν πάση περιπτώσει, ο εισαγγελέας τον απάλλαξε από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

Το μόνο κακό είναι πως το 1+1=2 που ίσχυε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (κι ας το αγνοούσαν οι κυβερνητικοί που ήταν σίγουροι πως το αποτέλεσμα ήταν 7) εξακολουθεί να ισχύει και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Και με Μητσοτάκη πρωθυπουργό το αποτέλεσμα της απλής αυτής πράξης δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και το ότι στις θέσεις εξουσίας υπάρχουν και άλλες ευθύνες πέραν των ποινικών που καλό είναι να αναλαμβάνονται και, όταν δεν αναλαμβάνονται, καλό είναι να αποδίδονται. Και για να το πω όσο πιο απλά γίνεται, προκειμένου να το καταλάβουν και οι οπαδοί: Αν η Δούρου αθωωθεί από το δικαστήριο δεν θα σημαίνει ότι έκανε τη δουλειά της όσο το δυνατόν καλύτερα. Ούτε θα σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ως γενική γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όσο για τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. έχω σκεφτεί πολλά χωρατά αλλά κανένα σαν τη φράση «ο καταλληλότερος να κάνει αποτελεσματική την ΕΛ.ΑΣ. είναι ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της την περίοδο 2016 μέ 2018». Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο αστείο από το ότι ο καταλληλότερος να ελέγξει τους άνδρες της αστυνομίας είναι αυτός που ήταν αρχηγός τους σε μια περίοδο ανεξέλεγκτης παραβατικότητας και απόλυτου ξεχαρβαλώματος.

Από την άλλη, τίποτα δεν αποκλείεται. Όπως δεν αποκλείεται ο σύντροφος Πολάκης να αξιοποιηθεί ως γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας ή ως επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και γιατί να μη γίνει το ίδιο με τον Θύμιο τον Λυμπερόπουλο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο ίσως καλό είναι να βρεθεί και μια θέση για τον έμπειρο Καλογρίτσα; Και βεβαίως κάποια θέση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σφάλμα να μην πάει στον Νίκο τον Τόσκα. Αφού η συνεργασία του με τον νυν Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης πριν ένα χρόνο οδήγησε τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν τόσο «εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά», γιατί να μην ξανασυνεργαστούν και γιατί να μην ξαναπολαύσουμε τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής; Και μπράβο τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.