Πολιτικη & Οικονομια

Ελληνικός σαλβινισμός;

Ελπίζω να κάνω λάθος και να μην κατάλαβα καλά...

Αγγελική Σπανού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελπίζω να κάνω λάθος και να μην κατάλαβα καλά ότι ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξεκίνησε τη θητεία του στερώντας την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μετανάστες χωρίς χαρτιά, αιτούντες άσυλο και φυσικά στα παιδιά τους-άραγε και στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα; Συνόδευσε, μάλιστα, την κατάργηση της δυνατότητας απόκτησης ΑΜΚΑ γι’ αυτούς τους ανθρώπους με ένα έξαλλου ενθουσιασμού tweet που κατέληγε με το σύνθημα «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!».

Ελπίζω να κάνω λάθος και να μην κατάλαβα καλά ότι, παράλληλα, υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού από το δημόσιο σύστημα παιδείας των παιδιών των μεταναστών χωρίς χαρτιά και των αιτούντων άσυλο-άραγε και των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων;

Σίγουρα έχω καταλάβει σωστά ότι η υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκτός από πολιτικό περιεχόμενο έχει και ισχυρή συμβολική αξία στέλνοντας το μήνυμα ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι μια πτυχή της υπόθεσης εσωτερικής ασφάλειας, δηλαδή συνδέεται με την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα.

Έχω καταλάβει επίσης σωστά, γιατί το έχω δει σε δημοσκοπήσεις, ότι η κοινωνική πλειοψηφία είναι πολύ κοντά σε τέτοιες απόψεις γιατί έχουν γίνει φοβερά λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, γιατί οι κατ’ επάγγελμα ευαίσθητοι συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, γιατί μετά την Αμυγδαλέζα και τον Ξένιο Δία ήρθε η Μόρια. Και, τελικά, γιατί δεν είναι θέμα ιδεολογικό-πολιτικό το να μη σε νοιάζει αν πεθάνει στο δρόμο κάποιος που βρίσκεται στη χώρα σου χωρίς τα νόμιμα έγγραφα, έχει να κάνει με το τι άνθρωπος είσαι.

Ονομαζόταν Γκαϊανέ Καζαρτιάν. Είναι η Αρμένισσα νοσοκόμα που πήδηξε από το μπαλκόνι του 1ου ορόφου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο που μπορεί να οδηγούσε στην απέλασή της. Την είχε καταγγείλει το σωματείο των νόμιμων νοσοκόμων. Ζούσε περίπου 25 χρόνια στην Ελλάδα και φρόντιζε ηλικιωμένους, χωρίς χαρτιά. Θα έπρεπε να έχει ΑΜΚΑ;