Πολιτικη & Οικονομια

Βόρεια Κορέα και Ελλάδα: Τόσο μακριά, τόσο κοντά

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο «πολεμικός κομμουνισμός» (π.κ.) –τακτική των μπολσεβίκων τα πρώτα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης– νεκρανασταίνεται στις μέρες μας. Όχι στη Βόρεια Κορέα, καθώς εκεί χρησιμοποιούνται οι ύστερες σταλινικές μέθοδοι: μπροστά στις κάμερες, δύο αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον μέχρι πρότινος πανίσχυρο στρατηγό-θείο του τιμονιέρη μέσα στην Κεντρική Επιτροπή, με κατηγορίες μοιχείας, χρήσης ναρκωτικών και τα συναφή. Πάει ο θείος, ζήτω ο τιμονιέρης (κάποιος) Κιμ! Ο εκσυγχρονισμένος «π.κ.» εφαρμόζεται σε παγκόσμια πρώτη στη χώρα μας εν έτει 2013 μετά Χριστόν (μ.Χ.). Αυτή τη φορά με φιρμάνια του Υπουργείου Οικονομικών, που ξεπερνούν ακόμα και τη φαντασία του βουλευτή Γ. Κουράκου, όταν αγορεύοντας για τον προϋπολογισμό στη Βουλή έκανε λόγο για «κομμουνιστική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση». Έπεσε μέσα κατά το (πρώτο) ήμισι.

Και ιδού γιατί. Αν χρωστάς φόρους, το κράτος αποκτά πλέον δικαίωμα να βάζει χέρι στις καταθέσεις του και να κάνει... αυτόματη ανάληψη. Αν αυτό δεν είναι κούρεμα των καταθέσεων, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν θυμίζει ένδοξες στιγμές βίαιης ανακατανομής διαθέσιμων υπέρ του κράτους, τότε που να πάει ο νους μας;

Να πάει στο άλλο: Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων (ή καλύτερα το Λαϊκό Επιτροπάτο) του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι επιχειρηματίες ή πολίτες –αφού εξαντληθούν οι έλεγχοι και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων– εξακολουθούν να χρωστούν, τότε θα τιμωρούνται με δεκαετή στέρηση λήψης φορολογικής ενημερότητας! Δηλαδή, θα πάψουν να έχουν το δικαίωμα οικονομικής επαναδραστηριοποίησής τους για μια δεκαετία. Εννοείται αυτό δεν ισχύει για το κράτος, που εξακολουθεί να χρωστά δις ευρώ σε ιδιώτες εδώ και χρόνια.

Η διαβολική κρατική μηχανή, όμως, δεν καταλαβαίνει Θεό. Χάνονται ζωές από αναθυμιάσεις σε σπίτια με κομμένο ρεύμα; Έρχεται πανικόβλητη η «φιλόπονη» κυβέρνηση και αποφασίζει να κάνει μαζικές επανασυνδέσεις. Μόνο που «ξεχνάει» το κόστος. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για την αποκατάσταση των συνδέσεων; Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης έσπευσε στα τηλεοπτικά δελτία να το φορτώσει στους πολίτες. Ένα... πενηνταράκι ο καθένας και λύθηκε το πρόβλημα.

Γι’ αυτό μη νομίζετε ότι διαφέρουμε σε πολλά από τη Βόρεια Κορέα. Μπορεί να μη γίνονται συλλήψεις καραβανάδων θείων on camera, γίνονται όμως καθημερινά έφοδοι στις καταθέσεις, κατασχέσεις, επιβάλλονται φόροι στα ακίνητα, απειλούνται πλειστηριασμοί – και όλα αυτά με κρατικά φιρμάνια, για τη σωτηρία μιας άθλιας κρατικής μηχανής, που τα παίρνει όλα για την αυτοσυντήρησή της εξαθλιώνοντας τους πολίτες της χώρας.

Ελλάδα, 2013 μ.Χ. Ποια Βόρεια Κορέα...