Πολιτικη & Οικονομια

To Post της ημέρας: Ορέστης Καλογήρου

Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ανάρτηση του καθηγητή Ορέστη Καλογήρου για το Harvard και τα fake news

Harvard fake news

«Στο Harvard και σε όλα τα high selective πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ως προς την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας γίνεται blind admission. Δηλαδή, σε δέχονται ή δεν σε δέχονται ΧΩΡΙΣ να ξέρουν την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας. Αφού σε δεχτούν, ΜΕΤΑ σου ζητούν να συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το οικογενειακό εισόδημα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα που βγαίνει, σου προσφέρουν ολόκληρο το ποσό ή ένα μέρος του ποσού που πρέπει να πληρώσει η οικογένεια, το οποίο κυμαίνεται από 0 μέχρι το 100% των διδάκτρων.

100% πληρώνουν μόνον οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα πάνω από $250.000. Οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω από $65.000 δεν πληρώνουν ΤΙΠΟΤΑ. Και είναι το 20% των φοιτητών του Harvard. Οικογένειες με εισόδημα από $65.000 μέχρι $150.000 πληρώνουν ΜΟΝΟ το 10% του ετήσιου εισοδήματος.

Στο λινκ αυτό θα βρείτε όσα θα θέλατε να μάθετε για τις υποτροφίες του Harvard, αλλά δεν τα ρωτάτε γιατί πιστεύετε στα fake news.

Όταν όμως λέμε high selective εννοούμε ότι την περασμένη χρονιά 42.749 έκαναν αίτηση και μόλις 2.024 έγιναν δεκτοί, ποσοστό 4,73%. Το δύσκολο είναι να γίνεις δεκτός, όχι να το πληρώσεις.

To 12,8% (για το 2019) όσων γίνονται δεκτοί είναι international students, δηλαδή περίπου 240 (Ασιάτες, Αφρικανοί, Ευρωπαίοι, Λατινοαμερικανοί κλπ). Από την Ελλάδα παίρνουν κάθε χρόνο (συνήθως) από 1 μέχρι 2 υποψήφιους, λογική αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Στα μεταπτυχιακά όμως είναι αλλιώς. Συνήθως τα πληρώνουν όλοι, όλα. Εκτός αν βρουν εξωτερική υποτροφία (Ωναση, Νιάρχου, κρατική κλπ)».