Πολιτικη & Οικονομια

Τα είπαν τηλεφωνικά Δένδιας και Τσαβούσογλου

Μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνεχάρη τον κ. Δένδια για το χαρτοφυλάκιο που του ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τη νίκη της ΝΔ με ευρεία διαφορά στις βουλευτικές εκλογές και αφού έγινε η ανακοίνωση των μελών της νέας κυβέρνησης, ο κ. Τσαβούσογλου ανήρτησε στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα, γραμμένο στα ελληνικά:

«Εργαστήκαμε για πολλά χρόνια μαζί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τώρα θα εργαστούμε μαζί για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την περαιτέρω συνεργασία μας».

«Αποσκοπούμε στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα»

Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δίνοντας το στίγμα του, σε μία λιτή αλλά περιεκτική δήλωση, ο κ. Δένδιας επισήμανε πρωτίστως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», διαβεβαιώνοντας, τόσο τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τους συνεργάτες του όσο και τους παρευρισκομένους, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική».

Μαζί με τους συνεργάτες του, όπως είπε, τον αναπληρωτή υπουργό και τους δύο υφυπουργούς, καθώς και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό».

Ολοκληρώνοντας, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει «αυτό το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».