- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γεράσιμος Θωμάς: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Ενέργειας
Μια μεταγραφή από Βρυξέλλες
Ο νέος υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, έχει διατελέσει επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου του πρώην επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.
Με σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και τη διοίκηση επιχειρήσεων ο νέος υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς έχει διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής οικονομικών της Κομισιόν αλλά και επικεφαλής του γραφείου του Γραφείου του Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.
Η τοποθέτηση του κ. Θωμά σηματοδοτεί το μεγάλο βάρος που επιδιώκει να ρίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της ενέργειας και πρωτίστως στην διαχείριση των πολλών μετώπων που έχει ανοίξει η ΔΕΗ τόσο στο εσωτερικό και στην μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή όσο και με την Κομισιόν.
«Δε βρίσκω λόγο γιατί να μη γίνει η Ελλάδα ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς από το βήμα του Athens Energy Forum 2017 καθώς, όπως είπε, βρίσκεται σε καλό αρχικό σημείο. Εξηγώντας αυτή τη θέση, εξήγησε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα υγιές ενεργειακό μίγμα, στο οποίο το μερίδιο των ΑΠΕ είναι άνω του 15%. Επίσης, η χώρα έχει ήδη πετύχει το 85% του στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ είναι καθοδόν και για την επίτευξη του στόχου για τους ρύπους.
Στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο 11%, έναντι στόχου 10%, την ώρα που σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. στην Ισπανία, υπάρχει πρόβλημα. Παρόλα αυτά, όμως, επεσήμανε ο κ. Θωμάς, η ενέργεια συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας της χώρας, κατά τον κ. Θωμά, είναι οι υψηλές τιμές ενέργειας. Για παράδειγμα, βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας των κρατών της ΕΕ στα τιμολόγια ηλεκτρισμού και στη 18η θέση στο αέριο. «Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά», όπως είχε σημειώσει.
Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου
Από τα έδρανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται ο ομότιμος καθηγητής πολεοδομίας και χωροταξίας κ. Δημήτρης Οικονόμου που έχει ταυτιστεί με μερικές από τις πλέον αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικές κυβερνήσεις.
Στενός συνεργάτης του υπουργείου τα προηγούμενα χρόνια στο ρυθμιστικό της Αθήνας, το οποίο όμως δεν προχώρησε στην πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση που στην συνέχεια ξήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα ανάδοχος της μελέτης ανασχεδιασμού για το χωροταξικού του τουρισμού, ο κ. Οικονόμου θεωρείται ένα πρόσωπο που η παρουσία του στο υπουργείο ευθυγραμμίζεται με τη βούληση της νέας κυβέρνησης για ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.
Ας σημειωθεί, ότι από το ΥΠΕΝ θα περάσουν οι δύο επιπλέον Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό (όροι δόμησης για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα του Καζίνου και την οικιστική ανάπτυξη) αλλά και όλες οι νέες μεγάλες επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει πίσω και την ΚΥΑ για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό που υπέγραψε η απελθούσα κυβέρνηση παραμονές των εκλογών.
Ο Δημήτρης Οικονόμου έχει διατελέσει συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), ερευνητής γ’ βαθμίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ (Committee on Housing, Building and Planning).
Σύμφωνα με το βιογραφικό του έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ερευνών και μελετών στα πεδία του πολεοδομικού, χωροταξικού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού και σχεδιασμού, και έχει συγγρέψει πέντε βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού στο διεθνή χώρο, τις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις (αστική αναγέννηση), και τις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων και παρεμβάσεων.