Πολιτικη & Οικονομια

Χάρης Θεοχάρης: «Οι λογικές του χθες δεν θα πρέπει να ορίσουν το αύριο της χώρας»

Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί οι Έλληνες να απορρίψουν την εικονική πραγματικότητα, την αυταπάτη, τις θέσεις κι απόψεις που μας οδήγησαν στην άκρη του γκρεμού

Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 709
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Χάρης Θεοχάρης κατεβαίνει στις εκλογές υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον Νότιο τομέα της Β΄ Αθήνας.

Ο Χάρης Θεοχάρης ήταν Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων από το 2011 και Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων από τις αρχές του 2013. Πέρασε στην πολιτική στις εκλογές του 2015 με το Ποτάμι, από το οποίο ανεξαρτοποιήθηκε το 2016. Την Κυριακή κατεβαίνει στις εκλογές υποψήφιος με τη ΝΔ στον Νότιο τομέα της Β΄Αθήνας.

Τα fake news ξαφνικά μπαίνουν δυναμικά στην πολιτική μας ζωή;
Τι να πω… Αντί να επηρεαστούμε από θετικά πρότυπα, αντί να αντιληφθούμε προς τα πού κατευθύνεται η ροή των σύγχρονων κοινωνιών, να αφουγκραστούμε την πραγματικότητα και το συμφέρον μας ώστε να ζήσουμε καλύτερα σε ένα ομορφότερο περιβάλλον, κάποιοι προσπαθούν να ασκήσουν επίδραση σε καταστάσεις διαχέοντας ψεύτικες ειδήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι ο κόσμος δεν τρώει πλέον κουτόχορτο. Οι Έλληνες μετά από δέκα χρόνια κακουχιών και οικονομικής δυσπραγίας έχουν μπουχτίσει. Λοιπόν όσα fake news κι αν εφεύρουν το νερό έχει μπει πλέον στο αυλάκι… Ο κύβος ερρίφθη. Στις 7 Ιουλίου στις κάλπες θα φανεί περίτρανα ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η οπισθοδρομικότητα όμως δείχνει να έχει αντιστάσεις καλές…
Δεν θα μπορούσα να πω ότι έχετε άδικο. Γι' αυτό και δίνουμε αγώνα για να κατορθώσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει όλοι από τον νεότερο μέχρι και τον γηραιότερο να αντιληφθούν ότι για να γίνει η Ελλάδα ένα κράτος σύγχρονο χρειάζεται συνεχής προσπάθεια ώστε να ξεφύγουμε από στερεότυπα που μας έχουν επιβληθεί χρόνια τώρα. Στερεότυπα και αυταπάτες που δυστυχώς έγιναν καθεστώς. 

Ήταν ο λαϊκισμός αυτός που οδήγησε τα πράγματα στο μη περαιτέρω;
Ήταν και ο λαϊκισμός. Πιστεύω ότι για χρόνια η Ελλάδα εθελοτυφλούσε. Δημιουργούσαμε μία δική μας πραγματικότητα, ένα ροζ σύννεφο, στο οποίο ζούσαμε χωρίς να υπολογίζουμε ότι γύρω μας τα πάντα άλλαζαν και ότι κάτι θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς. Γι’ αυτό και βρεθήκαμε στο σημείο μηδέν. Διότι δεν παρακολουθούμε τι γίνεται, πώς προχωράει ο κόσμος γύρω μας. Πραγματικά δεν ξέρω σε ποιους αρέσει το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ένας απλός νόμος όπως ο αντικαπνιστικός, έχει εφαρμοστεί πλήρως στην Τουρκία κι εδώ εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Αυτό το μικρό το επισημαίνω για να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σε πολλά ώστε να βγούμε από τα τείχη που μόνοι μας έχουμε xτίσει...

Τελικά είναι δύσκολη η κανονικότητα;
Όχι. Φυσικά δεν είναι καθόλου δύσκολη η κανονικότητα αν συλλάβουμε το αυτονόητο, δηλαδή ότι εφόσον έχουμε ορίσει τους νόμους που διέπουν τη ζωή μας οφείλουμε να τους σεβαστούμε. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε μέσα σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων κατά τα οποία κανονικότητα μάθαμε ότι είναι οι επιθέσεις του Ρουβίκωνα και οι επιθέσεις μπαχαλάκηδων με μολότοφ και ό,τι άλλο εγκληματικό λόγω της ασυλίας και μην να υπάρχει ούτε μία καταδίκη. Αυτά δεν είναι πουθενά στον πλανήτη κανονικότητα. Μπορείτε να μου υποδείξετε μία δυτική χώρα με τους χώρους των πανεπιστημίων σε αυτή την κατάσταση; Με όλους τους τοίχους γραμμένους με συνθήματα, για να μην αναφερθώ στην παραβατικότητα, τα ναρκωτικά κ.λπ. Λοιπόν αυτά δεν πρέπει να συνεχισθούν. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει. Και θα αλλάξουμε την εικόνα.

Η ιδεολογία θα παίξει ρόλο σε αυτές τις εκλογές;
Για ένα ποσοστό ψηφοφόρων θα παίξει ρόλο. Όμως ρόλο θα πρέπει να παίξουν και τα προγράμματα. Διότι εμείς έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα. Για κάθε τι που έχει πει μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει και το αντίστοιχο κόστος. Δε λέμε λόγια του αέρα. Κι εκεί θα αναμετρηθούμε. Θα αναμετρηθούμε με τις αρχές μας. Και το στοίχημα το έχουμε βάλει οι ίδιοι με τον εαυτό μας. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Είμαστε έτοιμοι να στρωθούμε στη δουλειά από την πρώτη μέρα.

Περισσότερο ή λιγότερο κράτος; Ο φιλελευθερισμός είναι μπαμπούλας;
Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να πετάξουν λάσπη. Έχουν κατασκευάσει δράκους εκεί που δεν υπάρχουν. Εμείς θέτουμε θέμα αποδοτικού κράτους. Που σέβεται και υπηρετεί τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη. Γι’ αυτό μιλάμε. Και γι’ αυτό θα πασχίσουμε. Στη χώρα μας δεν έγινε ουσιαστικά ποτέ συζήτηση για τις αιτίες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι συμφώνησαν, χωρίς λόγο και αντίλογο, ότι ευθύνονται οι αγορές και πως η επιστροφή ενός μεγάλου δημόσιου τομέα θα δώσει λύσεις. Όμως τα μηνύματα που έρχονται απέξω δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Χρειάζονται επενδύσεις για να έρθει η ανάπτυξη. Και οι επενδύσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Και ο δημόσιος θα πρέπει να είναι συνεργάσιμος. Θα πρέπει να πάψουμε να σκοντάφτουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Γιατί νεαρά σε ηλικία άτομα φαίνεται να έλκονται ακόμη από συνθήματα κι οράματα του παρελθόντος;
Αυτό είναι ένα ζήτημα. Οι λογικές του χθες δεν θα πρέπει να ορίσουν το αύριο της χώρας. Πολλά στοιχεία της παιδείας μας θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν. Είναι ένα από τα εγγενή προβλήματά μας. Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί οι Έλληνες να απορρίψουν την εικονική πραγματικότητα, την αυταπάτη, τις θέσεις κι απόψεις που μας οδήγησαν στην άκρη του γκρεμού.