Πολιτικη & Οικονομια

Θεοδωράκης: Η πατριωτική ρητορεία δεν μπορεί να είναι η ασπίδα μας

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου του Ποταμιού π² «Το Θερμό Καλοκαίρι του Ερντογάν»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Theodorakis
Σταύρος Θεοδωράκης/ ©INTIMENEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Η συνεχής προσπάθεια για την αποτροπή της σύγκρουσης δεν είναι επαρκής στρατηγική και η πατριωτική ρητορεία δεν μπορεί να είναι ασπίδα» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του Ποταμιού π² «Το Θερμό Καλοκαίρι του Ερντογάν».

Με την ουσιαστική παρότρυνση «να αφήσουμε στην άκρη την αναβολή και την απραξία», ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του Ποταμιού Π στο Τετράγωνο "Το θερμό καλοκαίρι του Ερντογάν" ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η συνεχής προσπάθεια για την αποτροπή της σύγκρουσης δεν είναι επαρκής στρατηγική και η πατριωτική ρητορεία δεν μπορεί να είναι ασπίδα», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα της Ευρώπης για τους Τούρκους που δεν κουνούν πολεμικές σημαίες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνόψισε τις προτάσεις του Ποταμιού τα τελευταία  πέντε χρόνια σε ένα τρίπτυχο:

-Δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν στα χαρτιά και άφησαν την πράξη.

-Προώθηση της γραμμής για την επίλυση των διαφορών με την  Τουρκία από το Διεθνές Δικαστήριο στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της ήδη παραχθείσας νομολογίας του.

-Στήριξη της προοπτικής επανένωσης της Κύπρου ως ομόσπονδου κράτους με δύο κοινότητες, μία ελληνική και μία τουρκική.

theodorakis
Σταύρος Θεοδωράκης © INTIMENEWS /ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Όλα αυτά όμως απαιτούν πραγματική εθνική συναίνεση και όχι μικροκομματικά ταμπουρώματα», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης και προέτρεψε τους Έλληνες διανοούμενους και διπλωμάτες, αλλά κυρίως τους Έλληνες πολιτικούς να "τολμήσουν".

Στα μεγάλα ερωτήματα ενός «θερμού καλοκαιριού» προσπάθησαν να απαντήσουν Πανεπιστημιακοί, πρέσβεις, δημοσιογράφοι και μελετητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Ποταμιού "Π² - Πρόοδος στην Πράξη" που συνεχίζει να παρεμβαίνει τολμηρά στην δημόσια ζωή, συζητήθηκαν όλα όσα ζούμε σήμερα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Τι πραγματικά θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Η Μεγάλη Τουρκία είναι η συλλογική φαντασίωση των γειτόνων μας ή είναι το τελευταίο μεγάλο κόλπο του Ερντογάν; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην «αντιπαράθεση» Τουρκίας – Ελλάδας; Πόσο διαφορετικές είναι οι πεποιθήσεις και τα θέλω του τουρκικού λαού από αυτά του ελληνικού;

Ήταν μερικά από τα θέματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν οι:

Αλέξης Ηρακλείδης,  Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου. «Η ελληνοτουρκική διένεξη του Αιγαίου (χαμένες ευκαιρίες και στρεβλές αντιλήψεις  που οδήγησαν στην σημερινή επιδείνωση τις κατάστασης)»
Γιώργος Κακλίκης, Πρέσβης επί τιμή. «Τι θέλει ο Ερντογάν στις ξένες ΑΟΖ; Με ποια μέσα προλαμβάνουμε μια επικίνδυνη εκτροπή».
Γιάννης Κωνσταντινίδης, Αν. Καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Το κλισέ της διαιρεμένης τουρκικής κοινωνίας».
Ηρακλής Μήλλας, διδάκτωρ πολιτικής Επιστήμης. «Η Τουρκία ως κοινωνία και ως κράτος αλλάζει τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να την περιγράψεις».
Θόδωρος Τσίκας, Διεθνολόγος. «Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Κύπρου, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού»
Στέλιος Φενέκος,  Υποναύαρχος ε.α. «Το φαινόμενο της πεταλούδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που κράτησε πάνω από δύο ώρες τον λόγο από το κοινό πήραν μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Λιάκουρας, αν. Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών πανεπιστημίου Πειραιώς  και ο Κύπριος σκηνοθέτης, Χρήστος Ζάνος.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη και προλόγισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η εκδήλωση έγινε  την Πέμπτη το βράδυ στο Polis Art Cafe, πάνω από την Στοά του Βιβλίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.