- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στουρνάρας: Παράθυρο ευκαιρίας για Ελλάδα οι εξαγγελίες Ντράγκι
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγγειλε μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση
Παράθυρο ευκαιρίας για Ελλάδα οι εξαγγελίες Ντράγκι, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγγειλε μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση
Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης Μάριου Ντράγκι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στο liberal.gr.
Όπως αναφέρει η προαναγγελία του Μάριο Ντράγκι για ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και χαμηλά επιτόκια ευνοεί την ελληνική οικονομία κι εφόσον ακολουθηθεί η σωστή οικονομική πολιτική μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της αναβάθμισης των κρατικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα συντομότερα από ότι αναμένεται.
Συγκεκριμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε:
«Τόσο από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στο Βίλνιους όσο και -κυρίως- από την ομιλία του στη Σίντρα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα αυτών των δυο παραμέτρων νομισματικής πολιτικής.
Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η Ελλάδα ακολουθήσει τη σωστή οικονομική πολιτική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, μπορεί να αναβαθμιστούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να είναι έτσι δυνατή η αγορά τους από το Ευρωσύστημα, μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις τους , συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών…»
Η αλήθεια είναι ότι τα μηνύματα από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι δυσοίωνα. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει πάλι τον βαρύ οπλισμό που διαθέτει για να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα φθηνού χρήματος, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη.
Η Ευρώπη σκόνταψε και για την Ελλάδα δημιουργείται μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος που άφησε η χειρότερη κυβερνητική τετραετία που έζησε ο τόπος.
Με απλά λόγια ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης της χώρας προτρέπει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που να προσελκύουν ξένες επενδύσεις και να λύσει τα ζητήματα χρήσης γης, κτηματολογίου κλπ.
Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας πρέπει να βελτιώσει τη θέση της χώρας στην αξιολόγηση των κριτηρίων του Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας και να δώσει σαφή μηνύματα στις αγορές με ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, με μειώσεις φόρων και εισφορών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.
H συγκυρία για την Ελλάδα είναι ιδανική. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χαλαρώσει πάλι τη νομισματική πολιτική μειώνοντας περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει μέτρα άμβλυνσης για να αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων και επίσης ότι είχε σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω αγορές assets.
Ακόμη κι αν αλλάξει το πρόσωπο στο τιμόνι της ΕΚΤ η θέση που εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι απηχεί τις απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών ολόκληρης της Ευρωζώνης, κι αυτό είναι το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για την Ελλάδα…».
Nτράγκι: Οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά χάρη στον θετικό αντίκτυπο του QE
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή, Νίκο Χουντή ανέφερε πως οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Μάιο του 2014 χάρη στον θετικό αντίκτυπο του QE.
«Χάρη στον θετικό αντίκτυπο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), σημαντικές βελτιώσεις στις χρηματοδοτικές συνθήκες σημειώθηκαν και σε χώρες, τα ομόλογα των οποίων δεν ήταν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος», σημειώνει ο Ντράγκι στην επιστολή, προσθέτοντας: «Σχετικά, αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα αποτελέσματα από το APP, βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έγινε θετικός ξανά (ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,7% τον Μάρτιο του 2019 έναντι -4,5% τον Μάιο του 2014) και τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων μειώθηκαν κατά περίπου 200 μονάδες βάσης (δύο ποσοστιαίες μονάδες) από τον Μάιο του 2014. «Συνολικά, τα μη τυπικά μέτρα μας συνέβαλαν σε μία πιο ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στα επιτόκια χορηγήσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και σε κάθε μεγέθους επιχειρήσεις», προσθέτει.
Αναφερόμενος στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι σημειώνει ότι από τον Μάιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2019 τα επιτόκια χορηγήσεων για τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (NFCs) μειώθηκαν σημαντικά, κατά περίπου 110 και 130 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Η μείωση στα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων στις NFCs και μικρές εταιρείες - υποθέτοντας ότι τα πολύ μικρά δάνεια έως 250.000 ευρώ χορηγούνται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις - ήταν πιο έντονη στις χώρες της Ευρωζώνης που ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση.
«Για παράδειγμα, τα επιτόκια χορηγήσεων για τις NFCs μειώθηκαν από τον Μάιο του 2014 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης στη Γερμανία και 60 μονάδες βάσης στη Γαλλία, ενώ μειώθηκαν κατά περίπου 170 μονάδες βάσης στην Ισπανία και 200 μονάδες βάσης στην Ιταλία. Αυτό το σχετικά ισχυρότερο όφελος από τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων ισχύει και τα πολύ μικρά δάνεια σε εταιρείες χωρών της Ευρωζώνης που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση. Η μείωση των επιτοκίων για τα πολύ μικρά δάνεια ανήλθε σε περίπου 140 μονάδες βάσης στη Γερμανία και 120 μονάδες βάσης στη Γαλλία, αλλά σε περίπου 300 μονάδες βάσης στην Ισπανία και 230 μονάδες βάσης στην Ιταλία», αναφέρει ο Ντράγκι.
Όσον αφορά στις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει ότι ανέκαμψαν ισχυρά μετά τη θέσπιση των μη τυπικών μέτρων νομισματικής πολιτικής. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο +3,5% τον Μάρτιο του 2019 από -2,9% τον Μάιο του 2014, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης δανείων σε νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,2% από -0,1%, αντίστοιχα. «Αν και τα δάνεια σε NFCs ωφελήθηκαν από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και η ετερογένεια στην αύξηση των δανείων αυτών μειώθηκε, εξακολουθεί να υπάρχει. Στο σημερινό περιβάλλον, ωστόσο, αυτή η ετερογένεια φαίνεται να σχετίζεται με διαφορές μεταξύ των χωρών στη ζήτηση δανείων παρά σε επίμονους περιορισμούς στην προσφορά. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία της έρευνας τραπεζικού δανεισμού στην Ευρωζώνη, που δείχνουν ότι οι συνθήκες προσφοράς πιστώσεων είναι ευνοϊκές σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», σημειώνει ο Ντράγκι στην απαντητική επιστολή του.