- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κρίση στην Αν. Μεσόγειο: Απειλές- σκάνδαλο και θαλάσσια εισβολή
Οι τουρκικές αντιδράσεις μετά το ΚΥΣΕΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η στάση της Ουάσινγκτον
Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις μετά το ΚΥΣΕΑ υπο τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επικείμενες κυρώσεις στην Τουρκία.
«Ο Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία» αναφέρει το τουρκικό NTV ενώ η Χουριέτ χαρακτηρίζει «αίτημα σκάνδαλο» από την Ελλάδα την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ χθες αλλά και οι δηλώσεις του Έλληνας πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα έχουν πάρει ευρείες διαστάσεις στη γείτονα χώρα, με τις τουρικές εφημερίδες να σχολιάζοντας σκωπτικά ότι τα λόγια του Ερντογάν φόβισαν και ενεργοποίησαν στην Αθήνα.
Λευκωσία και Αθήνα ωστόσο είναι απολύτως συντονισμένες κι αυτό επιβεβαιώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με το Νίκο Αναστασιάδη.
Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στο διπλωματικό επίπεδο, επιδιώκοντας η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Η Κοινή Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα είναι σαφής καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν φαίνεται σκληρή στάση.
Παράλληλα, σήμερα και αύριο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο ζήτημα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος θα σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρες-μέλη, όπως η Βρετανία, αλλά και η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, αναμένεται να εκφράσουν την απροθυμία τους όσον αφορά τη μετάβαση από τη φραστική υποστήριξη στη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα κρίσιμο ρόλο θα παίξει η στάση που θα τηρήσει η Άγκελα Μέρκελ ενώ η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει πως στην Ουάσιγκτον κερδίζει συνεχώς έδαφος η γραμμή που επιδιώκει σκλήρυνση της στάσης έναντι της Τουρκίας.
Στην αντίπερα όχθη ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αμετακίνητος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου να κάνει λόγο ευθέως για «θαλάσσια εισβολή», ξεκαθαρίζοντας ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της διπλωματικά και νομικά μέσα.
«Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα»
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι η δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά «επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», κάνοντας λόγο για «εισβολή στη θάλασσα».
«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων. Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση.
Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει», συμπλήρωσε ο ίδιος.