Πολιτικη & Οικονομια

Τι έχεις μαγειρέψει σήμερα;

Διήμερο workshop του Δήμου Αθηναίων στις 3 & 4/12

Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» (oallosanthropos.blogspot.gr) είναι μια ομάδα ανθρώπων που, βλέποντας ανθρώπους να ψάχνουν στις λαϊκές για πεταμένα λαχανικά και φρούτα, αποφάσισαν πως κάτι θα μπορούσαν να κάνουν. Πλησίασαν τους παραγωγούς και τους ζήτησαν να προσφέρει ο καθένας από κάτι. Ό,τι συγκεντρώνεται μαγειρεύεται επιτόπου και στήνεται τραπέζι για όλους, εκεί, στη μέση του δρόμου, δίπλα στη λαϊκή αγορά. Τρώνε όλοι μαζί, γιατί αν το φαγητό απλώς μοιραζόταν, κάποιος μπορεί να ντρεπόταν να ζητήσει.

Η επόμενη δράση αυτής της κοινωνικής κουζίνας θα γίνει στη Βαρβάκειο αγορά (Αθηνάς 45), το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Είδα την ανακοίνωσή της στην πλατφόρμα www.synathina.gr του Δήμου Αθηναίων, η οποία λειτουργεί σαν ένα ημερολόγιο δράσεων ομάδων πολιτών. «Είναι ένας τρόπος οι διάφορες ομάδες να κάνουν γνωστές τις δράσεις τους αλλά και να συναντιούνται η μία με την άλλη. Ο δήμος λειτουργεί ως διευκολυντής, για όποια ομάδα το επιθυμεί φυσικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει και περισσότερο πρακτικά, για παράδειγμα να στείλει ένα απορριμματοφόρο να μαζέψει τα σκουπίδια ύστερα από κάποια εκδήλωση» λέει η Αμαλία Ζέπου, σύμβουλος του δήμου για τη δικτύωση με τις ομάδες πολιτών. Αυτή την ώρα το www.synathina.gr φιλοξενεί περίπου 60 τέτοιες ομάδες αλλά και ΜΚΟ, από Atenistas μέχρι το περιοδικό Σχεδία, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τους Γιατρούς του Κόσμου. 

Εργαστήρι Ζωντανές πόλεις – Ενεργοί πολίτες

Η αποτελεσματική συνεργασία δήμων και πολιτών αποτελεί και το διήμερο θέμα του εργαστηρίου που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο EU-topia café (Ακαδημίας 50, είσοδος από Σόλωνος). Στο εργαστήρι, που απευθύνεται σε δήμους, ΜΚΟ και ομάδες πολιτών, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, τη Λευκωσία και τη Θεσσαλονίκη. Σκοπός η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για το πώς ένας δημόσιος φορέας μπορεί να συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών. Την Τρίτη οι εργασίες θα αρχίσουν στις 15.00 με χαιρετισμό του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και την Τετάρτη στις 9 και μισή το πρωί, ενώ θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση της Διακήρυξης και των Κατευθυντήριων Γραμμών μεταξύ των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών πόλεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Δικτύωσης του Δήμου Αθηναίων με Ομάδες Πολιτών ΣυνΑθηνά (www.synathina.gr) στο 210 3722010 και με το κέντρο Europe Direct του Δήμου στο 210 3642540.

Η φωτογραφία (του Χρήστου Αραζού) είναι από τα εγκαίνια της στέγης «ΣυνΑθηνά», στις 11/11. Σκοπός της είναι να στεγάσει τις δράσεις των ομάδων πολιτών που συμμετέχουν στην πλατφόρμα. Βρίσκεται στην οδό Αθηνάς, στη Βαρβάκειο.