Πολιτικη & Οικονομια

Πώς το σκάνδαλο Novartis εξελίσσεται σε σκευωρία Novartis

Ερωτήματα για τον τρόπο χειρισμού της δικογραφίας με την εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων

Σοφία Φασουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι μεγάλες ανατροπές στην υπόθεση της Novartis: Η έρευνα Δασούλα, οι κόντρες και οι τελευταίες εξελίξεις

Μεγάλες ανατροπές σε πολιτικό επίπεδο φέρνει η υπόθεση της Novartis με το «καλημέρα» της προεκλογικής περιόδου. Μιας υπόθεσης που όλοι μεν χαρακτηρίζουν οικονομικό σκάνδαλο, όχι όμως και πολιτικό, αφού τα όσα δυσώδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη δικαιοσύνη, προκαλούν ερωτήματα για τον τρόπο χειρισμού της δικογραφίας με την εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων. Για 5 από αυτά η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί, οι υπόλοιποι ωστόσο βρίσκονται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, η οποία θα λήξει αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση. Τα λεγόμενα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή βομβάρδισαν τον Άρειο Πάγο αλλά και την κυβέρνηση, με τον εισαγγελικό λειτουργό να μιλάει για υπουργό που όλοι φοβούνται και κανείς δεν τολμάει να κατονομάσει. Ούτε ο ίδιος άλλωστε. Όσα λέει όμως, προκαλούν βαθιές ρωγμές στην έρευνα, ενώ προοιωνίζουν την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εισαγγελικός λειτουργός μιλάει για τον Ρασπούτιν. Πρώτη, ήταν η πρώην προϊσταμένη του τμήματος κατά τη Διαφθοράς, η κ. Ελένη Ράικου, η οποία παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια στον βωμό τεράστιων οικονομικών συμφερόντων, ενώ «έδειξε» τον Ρασπούτιν για παρεμβάσεις στο έργο της.

Η έρευνα της Novartis ξεκίνησε ως το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά φαίνεται ότι της γυρνάει μπούμερανγκ, ενώ εκθέτει ανεπανόρθωτα τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, κυρίως στα υψηλά κλιμάκια. Και αυτό γιατί χρειάστηκαν 4,5 ολόκληροι μήνες για να διαταχθεί έρευνα με αφορμή τις αλληλο-κατηγορίες του Γ. Αγγελή και της νυν προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ( οι οποίες έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα) αλλά τα πειθαρχικά όργανα «σίγησαν» για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Θέμιδας. Και μόνο όταν δημοσιεύθηκε η αναφορά Αγγελή (σ.σ Πρώτο Θέμα) άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των καταγγελιών περί διώξεων fast track, του Ρασπούτιν που διορίζει… νύφες και παιδιά εισαγγελέων, των κατασχέσεων που έγιναν από το κομπιούτερ της Εισαγγελίας, αλλά και του λογαριασμού που φέρεται ότι δόθηκε από τους Αμερικανούς στους Έλληνες εισαγγελείς τον περασμένο Δεκέμβριο στην Βιέννη, αλλά ο Γ. Αγγελής αρνήθηκε να πάρει (σ.σ όπως καταγγέλλει η κ. Τουλουπάκη) «δείχνοντας» ως αρμόδια για την ανταλλαγή στοιχείων, την Eurojust.

H βαρύτητα των καταγγελιών του Γ. Αγγελή, ο οποίος είναι εν ενεργεία εισαγγελέας, οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγείλει πως το θέμα θα ερευνηθεί από την επόμενη Βουλή και πως εάν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός μετά την 7ηΙουλίου, θα καταργήσει την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συστήνοντας μία ανεξάρτητη αρχή που θα διερευνά αυτές τις υποθέσεις.

 

Η έρευνα Δασούλα

Ο κύκλος της διπλής έρευνας ανοίγει την επόμενη Παρασκευή,  με πρώτο μάρτυρα τον αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή. Ο τελευταίος ζητεί να εξεταστεί κατά αντιπαράσταση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου (τον οποίο όπως λέει ενημέρωσε εξ αρχής ότι  η έρευνα πήρε «δικονομικώς στραβό δρόμο») καθώς και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία όπως λέει γνώριζε την πρόθεση του να κάνει κατάσχεση στα αρχεία της κ. Τουλουπάκη. Ερώτημα παραμένει εάν θα κατονομάσει ποιον εννοεί όταν μιλάει για Ρασπούτιν στην κυβέρνηση, που κινεί τα νήματα στη δικαιοσύνη. Η έρευνα θα ξεκινήσει με όσα καταγγέλλει ο κ. Αγγελής και στη συνέχεια θα ερευνηθούν όσα λέει στην αναφορά της η κα Τουλουπάκη, στις 29 Ιανουαρίου. Σε αυτήν, η  κ. Τουλουπάκη φέρεται να  επιβεβαιώνει την πρόθεση των Αμερικανών να δώσουν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού προσώπου, το οποίο ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis. Στην ίδια αναφορά υποστηρίζει ότι ο Γ. Αγγελής έκανε δύο φορές κατάσχεση στο γραφείο της, παίρνοντας απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει οι Αμερικανοί για την υπόθεση. Αυτά τα έγγραφα δεν έχουν επιστραφεί μέχρι σήμερα…

«Οι κόντρες»

Ενδεικτικό πάντως των αναταράξεων που προκαλεί ο εισαγγελικός πόλεμος στο ανώτατο δικαστήριο είναι όσα λέγονται στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου. Συνάδελφοι του κ. Αγγελή θυμούνται τις αναφορές που έκανε στο παρελθόν σε βάρος της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κοτζαμάνη, του Ισίδωρου Ντογιάκου και της Ελένης Ράικου, ενώ τού καταλογίζουν ότι έβαλε στο αρχείο τις μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημ. Αβραμόπουλου, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να εξετάσει ως μάρτυρες τα πολιτικά πρόσωπα που έκαναν τις καταγγελίες. Δηλαδή με διαδικασίες fast-track, τις οποίες τώρα καταγγέλλει ότι έκανε η συνάδελφός του Ελένη Τουλουπάκη. Άλλοι πάλι σημειώνουν με νόημα ότι η κ. Τουλουπάκη ανανέωσε πριν από λίγες εβδομάδες τη θητεία της στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, χωρίς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να γνωρίζει όσα της καταλόγιζε ο Γ. Αγγελής…. Εάν γνώριζε θα ψήφιζε υπέρ της ανανέωσης; Αναρωτώνται.

Η συνέχεια επί του τυπογραφείου….