Πολιτικη & Οικονομια

Σενάρια 8ης Ιουλίου

Ποια είναι τα περιθώρια συνεργασίας ΚΙΝΑΛ - ΝΔ μετά τις εκλογές; Τι ρόλο θα αναλάβει ο Ευ. Βενιζέλος;

Αγγελική Σπανού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα μετεκλογικά σενάρια ανάλογα με την αυτοδυναμία της ΝΔ και το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ και ο Ευ. Βενιζέλος

Η ΝΔ έχει ισχυρή πιθανότητα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Υπάρχουν «δεξαμενές» για να αντλήσει δυνάμεις (Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και διάφορα μικρά κόμματα όπως η Δημοκρατική Ευθύνη, το κόμμα Τσιτουρίδη κ.ο.κ.), ενώ ο αέρας του νικητή, συνήθως, δημιουργεί ρεύμα μεταξύ των ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές καταγράφτηκαν στην αποχή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν θα βρεθεί σε δίλημμα συμμετοχής στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική. Ωστόσο, σύντομα θα κληθεί να συμπράξει με τη ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη συνταγματική αναθεώρηση και την προεδρική εκλογή. Μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου, δεν θα ήταν σοβαρό να στοιχηματίσει κανείς για τις επιλογές της Φ. Γεννηματά, δεδομένου άλλωστε ότι η ηγετική της ισχύς συναρτάται ευθέως με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αν το ΚΙΝΑΛ πέσει από το 7,6% των ευρωεκλογών η πρόεδρός του θα αμφισβητηθεί και θα δυσκολευτεί, αν μείνει κοντά σ’ αυτό το ποσοστό (πόσο μάλλον αν ανέβει) θα απολαύσει την αρχηγία με μεγάλη άνεση. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή και κυκλοφορούν φήμες ότι θα υπάρξει γι’ αυτόν θέση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Δικαιοσύνης στην επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, τέτοιες πληροφορίες δεν διακινούνται από το επιτελείο Μητσοτάκη, ενώ αντίθετα διαψεύδεται η ύπαρξη οποιασδήποτε παρασκηνιακής συμφωνίας. Εξάλλου, η ζεστή σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά δεν συνεπάγεται ότι δεν έχει αντιπάθειες στο εσωτερικό της ΝΔ ή πάντως ότι δεν υπάρχουν κορυφαία στελέχη που δεν θέλουν «μουσαφίρηδες» στη νομή της εξουσίας.

Μήπως τότε προορίζεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δύσκολο. Παρόλο που ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορεί να εκλέξει ΠτΔ ακόμη και με απλή πλειοψηφία 151 στην τρίτη ψηφοφορία, προφανώς θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και σίγουρα δεν θα θέλει να δυσαρεστήσει τη Φ. Γεννηματά, τη στήριξη της οποίας θα χρειαστεί σε άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες. Το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου είναι πάντα στο τραπέζι και υπάρχει μεγάλη στήριξη στο πρόσωπό του. Για τον Ευ. Βενιζέλο ακούγεται σε νεοδημοκρατικούς κύκλους ότι θα μπορούσε να αναλάβει κάποιον ειδικό ρόλο για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αλλά θα του αρκεί αυτό; 

Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, το πράγμα μπερδεύεται. Συνεργασία με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, εφόσον καταφέρει να μπει στη Βουλή, αποκλείουν συνομιλητές του Κυρ. Μητσοτάκη. Αλλωστε, η συμμετοχή του Κ. Μπογδάνου στο ψηφοδέλτιο της Α Αθήνας (ενώ πριν από λίγους μήνες είχε κοπεί για τα τανκς στην ΕΡΤ) θεωρείται ως άνοιγμα προς τον κόσμο των επιστολών του Ιησού. Αντίθετα, οι ίδιες πηγές, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, δεν αποκλείουν την αυτομόληση από το ΚΙΝΑΛ βουλευτών όπως ο Α. Λοβέρδος και ο Γ. Μανιάτης προκειμένου να αποτραπεί η ακυβερνησία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πολιτική συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο γίνεται αναπόφευκτη. 

Από την επόμενη Βουλή θα απουσιάζει οπωσδήποτε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που τιμωρήθηκε επειδή πήρε στο Ποτάμι επαγγελματίες πολιτικούς που έκαναν μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου όταν ήρθαν τα δύσκολα και γιατί εκεί που χαλούσε ο κόσμος να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός ασχολούταν με τους gay, τα τρανς άτομα και τις Πρέσπες. Πώς του ήρθε να κάνει πολιτική αρχών και να εννοεί αυτά που λέει; Τι δεν κατάλαβε στα πέντε χρόνια που ήταν πολιτικός αρχηγός; Δεν ρώταγε να του πουν οι παλιοί πώς παίζεται το παιχνίδι; Ε, δεν ρώτησε, δεν έμαθε και θα τους αφήσει ήσυχους να κάνουν τη δουλειά αυτοί που την ξέρουν.