- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αποτέλεσμα Ευρωεκλογών και Ελληνική Οικονομία
Εισάγεται ένας νέος, ενάρετος κύκλος χαμηλότερης αβεβαιότητας, βελτιωμένων προσδοκιών και επιταχυνόμενης ανάπτυξης
Ο καθηγητής Μιχάλης Αργυρός εξηγεί γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί πολύ καλό οικονομικό νέο.
Ο απόηχος των ευρωπαϊκών εκλογών: O τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Αργυρός γράφει στο αφιέρωμα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τις ευρωεκλογές.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί πολύ καλό οικονομικό νέο. Από το 2015 και ύστερα οι μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στη πλευρά της προσφοράς, παραμένουν δυσοίωνες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει ποσοτική και ποιοτική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού (δημογραφικές εξελίξεις και brain drain), συρρίκνωση του αποθέματος φυσικού κεφαλαίου (οι νέες επενδύσεις είναι χαμηλότερες των αποσβέσεων), και χαμηλά/επιδεινούμενα επίπεδα παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι θεσμικές επιδόσεις της χώρας παραμένουν χαμηλές, διατηρούνται υψηλές στρεβλώσεις στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, και παρατηρείται υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες. Τέλος, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η πολιτική σταθερότητα κοινωνική συνοχή.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν υψηλό επίπεδο πολιτικού και οικονομικού κινδύνου που ενσωματώνεται στις ελληνικές αξίες (ομόλογα και μετοχές) καθώς και τις αποφάσεις των Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος χαμηλών προσδοκιών, υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλών επιδόσεων που διατηρεί την ελληνική οικονομία σε καθεστώς κρίσης. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατάργηση αυτού του φαύλου κύκλου. Τόσο η νίκη της ΝΔ, όσο και το μεγάλο εύρος της, δημιουργούν στις αγορές, τους επενδυτές και τους εργαζομένους την προσδοκία εφαρμογής μιας τολμηρής φιλοαναπτυξιακής πολιτικής στο άμεσο μέλλον. Αυτή με τη σειρά της δημιουργεί προσδοκίες υψηλότερων αμοιβών εργασίας, επιχειρηματικών κερδών, και αποδόσεων ελληνικών αξιών.
Έτσι, εισάγεται ένας νέος, ενάρετος κύκλος χαμηλότερης αβεβαιότητας, βελτιωμένων προσδοκιών και επιταχυνόμενης ανάπτυξης. Ο βαθμός λειτουργίας αυτού του ενάρετου κύκλου και η επιτυχία του να οδηγήσει οριστικά την Ελλάδα εκτός κρίσης θα εξαρτηθεί πρώτα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών και, ύστερα, από το βαθμό εφαρμογής της απαραίτητης φιλοαναπτυξιακής πολιτικής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα σε Hellenic Train και Alstom
Τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος
Αφορά την προκήρυξη 1Κ/2024
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η πιλοτική εγκατάσταση καμερών
«Δεν είναι ασφαλής ένας δρόμος που στη μία του άκρη είναι παρκαρισμένα τρακτέρ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έως 5 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις
«Η ιστορία αυτή δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε να παραχαραχθεί», σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Ιεροσόλυμα
«Οι ενεργειακές συμφωνίες αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική»
Έξι νέοι ΓΓ στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Μετανάστευσης
Πότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής
Οι οικονομολόγοι στηρίζουν τη στρατηγική απομείωσης του χρέους, ζητούν όμως διαρκή ανάλυση κόστους–οφέλους
Η δηλούμενη αίσθηση περί φτώχειας δεν πηγάζει από τη σημερινή κατάσταση των οικονομικών της χώρας, αλλά μάλλον από μία νοσταλγική σύγκριση με το παρελθόν
Τι είναι η στρατηγική και σε ποιους κανόνες υποκύπτει; Ποια είναι η στρατηγική που προσιδιάζει σε μας;
Ισχυρές επενδύσεις, δημοσιονομικά πλεονάσματα και ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2025
«Πυρετός το Σαββατόβραδο» από την ΑΑΔΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας
Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις
Πού κυμαίνονται τα ποσά
«Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτώ μια πολιτική συνθήκη συνθηκολόγησης με τις δυνάμεις του συστημικού κυβερνητισμού»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.